Srbija se priprema za Jedinstveno digitalno tržište

„Zemlje u razvoju, kao što je Srbija, imaju težak ali jasan zadatak da napreduju do modernog digitalnog društva zasnovanog na digitalnoj ekonomiji“, istakla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, Tatjana Matić u uvodnom obraćanju na konferenciji „IDC Predictions 2017“, u hotelu Falkenštajner u Beogradu.


„Srbija priprema za Jedinstveno digitalno tržište (Digital Single Market). Kako bismo došli do usluga inteligentnih transportnih sistema, naprednih digitalnih rešenja u proizvodnji, pametne energije, e-zdravstva, pametnog monitoringa životne sredine i svih drugih pametnih usluga, važno je da i globalno govorimo jednim glasom o liberalizaciji podataka, pristupu podacima, sigurnosti podataka, upravljanju podacima… To znači da svi zajedno imamo novo, veoma važno pitanje standardizacije kao mehanizma interoperabilnosti“, rekla je Tatjana Matić.


„Zajednički standardi su od suštinskog značaja za interoperabilnost svih digitalnih tehnologija i predstavljaju temelj Jedinstvenog digitalnog tržišta. Standardi moraju biti postavljeni tako da omoguće otvorenost i bezbednost, agilno spajanje različitih aktera i građana, i time doprinesu razvoju digitalne ekonomije i digitalnog društva“, zaključila je državni sekretar.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili