Zaštita dece od internet nasilja

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i direktor organizacije „Save the Children“ za severozapadni Balkan, Andrea Žeravčić potpisale su Memorandum o saradnji koji se zasniva na principu uzajamnog dogovaranja, razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja na unapređenju zaštite dece od nasilja putem interneta na prostoru Srbije.


Dogovoreno je da saradnja obuhvata kreiranje strateškog dokumenta – Mapa puta za prevenciju nasilja nad decom na internetu, Republike Srbije, kao i podršku organizacije „Save the Children“, sprovođenju kampanje „IT karavan“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u periodu od 12. aprila do 25. maja u 13 gradova u Srbiji.


"Suzbijanje internet nasilja nad decom je obaveza države, ali je u toj borbi neophodna saradnja sa nevladinim sektorom", istakla je ovom prilikom Tatjana Matić.


„Od posebnog je značaja podrška i razmena iskustva sa međunarodnim organizacijama kao što je „Save the Children“, koja može doprineti primeni dobre prakse drugih zemalja kada je reč o zaštiti dece na internetu“, rekla je državni sekretar, podsetivši da je u Srbiji usvojena Uredba o bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je osnovan Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.


Direktor „Save the Children“ za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić, istakla je da je toj organizaciji značajno da učestvuje u projektu koji ima za cilj da upozna đake osnovnih škola, ali i roditelje i nastavnike sa praktičnim iskustvima o prednostima i opasnostima upotrebe novih tehnologija i interneta, podsetivši da je IT karavan u velikoj meri komplementaran sa kampanjom podizanja svesti koju „Save the Children“ sprovodi u Bosni i Hercegovini i Srbiji na temu zaštite dece od onlajn opasnosti i zloupotreba.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili