Listen to this article

Posebnom tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal ovih dana je stiglo oko 35 krivičnih prijava protiv firme „Kangaroo treasure“ iz Kine. U momentu prijema ovih prijava procenjena šteta bila je oko 5 miliona dinara.

Ova firma registrovana je u Srbiji za privrednu delatnost. Veliki broj zainteresovanih građana, ovu, ispostaviće se, poslovnu nepriliku za brzu i laku zaradu, našao je zahvaljujući intenzivnoj promociji i linkovima na društvenim mrežama. Na desetine hiljada građana Srbije poverovalo je u ovu poslovnu ponudu i podiglo kredite u bankama da bi uložili novac u platformu koja je 6 meseci od osnivanja – nestala.

 

Koliko je sve delovalo bajkovito potvrđuje i izjava jednog Beograđanina koji je preko ove platforme, za vrlo kratko vreme, počeo da zarađuje do 10.000 dinara dnevno.

Oglas je pronašao na Fejsbuku, sadržaj je delovao privlačno i u par klikova stupio je u kontakt sa mentorkom sa Tajlanda. Dalja komunikacija nastavljena je preko Whatsapp-a. Objašnjeno mu je da je reč o poslu kojim se podiže rejting na dobro poznatim platformama Amazon, Alibaba, Ebay. Naime, od “zaposlenog” se tražilo da klikom na njihovoj aplikaciji ostavljaju pozitivne komentare za određene proizvode, a platforma za tu uslugu dobija novac od trgovaca. Sve je zvučalo logično.

Da sve deluje još uverljivije, prilikom formiranja svog radnog profila na Kangaroo platformi, novi član je od poslodavca dobijao uplatu u iznosu od 2000 dinara za start. Uz taj iznos garantovana je tek minimalna zarada od 0,1 odsto po urađenom zadatku i upravo je u tome ključ prevare. Kako bi novi član dobio minimalnu zaradu po obavljenom zadatku tako bi postao siguran da je sve bezbedno i bio bi slobodan da, ovaj put, sam sebi uplati veći iznos kojim će povećati procenat zarade po zadacima. Čak je i prebacivanje zarađenog novca sa virtuelnog računa na pravi funkcionisalo bez problema. Naplaćivana je i taksa za transfer u iznosu od 10 odsto. Ono što je ovog člana spasilo od apsolutne prevare je što je odlučio da na nedeljnom nivou podiže deo zarađene sume dok bi drugi deo ostavljao da obezbedi visok procenat zarade na dalje. Većina je, međutim, rizikovala te ostavljala svu zaradu na virtualnom računu kako bi im dalja zarada na taj način bila još veća.

Do poslednjeg  momenta ništa nije ukazivalo na prevaru.

Posle 4 meseca došlo je do prvog problema u transferu zarađenog novca, a zatim je usledilo lažno obaveštenje da „zbog novog plana i saradnje sa lokalnom poreskom administracijom” Kangaroo kompanija mora da uplati porez u iznosu od 43 odsto što se tražilo od članova. Nakon par dana prestala je sa radom korisnička podrška, a zatim je i sama aplikacija bila ugašena.

Internet bajka je tako preko noći doživela krah i u dugove stavila više desetina hiljada građana Srbije.

Ono što je ljudima dodatno ulivalo poverenje je i to što je platforma imala ugovor sa jednom domaćom bankom.

Po članu zakona 208 o prevarama i na osnovu podatka da je šteta veća od pet miliona dinara, za ovo krivično delo moguća je kazna do 10 godina zatvora.

Koliko će istraga uspeti da se okonča u korist oštećenih neizvesno je, jer je reč o globalnoj internet prevari koja se bez sudskog epiloga već odigrala u Paragvaju i Bangladešu.