Listen to this article
  • Na osmom po redu European Cyber Security Challenge takmičenju(https://ecsc.eu/)koje se održava u Beču od 13.do 16.septembra 2022. godine, boje Srbije braniće tim od 10 mladih stručnjaka iz oblasti sajber bezbednosti. Događaj se realizuje pod pokroviteljstvom Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA), Evropske komisije i organizacije Cyber Security Austria.

    Članovi tima odabrani su nakon takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge SCC koje se u našoj zemlji organizuje treći put za redom u okviru projekta “Super heroj”. Cilj ovog projekta koji sprovodi fondacija Mreža za sajber bezbednost je podizanje kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti kroz vannastavni rad sa studentima i srednjoškolcima. Od ove godine suorganizator projekta „Sajber heroj“ je i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

    Nacionalni tim Srbije, koji čine mladi talenti uzrasta od 18 do 25 godina, imaće priliku da sa vršnjacima iz drugih zemalja razmenjuje iskustva i znanja, ali i da se takmiči u rešavanju zadataka iz oblasti veb-sigurnosti, bezbednosti mobilnih uređaja, kripto zagonetki, reverznog inženjeringa i digitalne forenzike.

    Tokom priprema, naš tim je učestvovao na nekoliko globalnih onlajn takmičenja i u toj fazi uspostavljene su metode za saradnju tokom samog takmičenja i razmenjena iskustva i znanje između članova tima. Kako navodi Nikola Tododrović, trener tima Srbije, “tokom pripremne faze identifikovano je ko može predvoditi tim u rešavanju izazova iz različitih kategorija računarske sigurnosti”.

    Nakon evropskog takmičenja sledi nacionalno finale 28.septembra kada će se 85 srednjoškolaca i studenata podeljenih u 16 timova takmičiti u rešavanju 10 izazova iz oblasti sajber bezbednosti.