Listen to this article

Nesporno je da je većina roditelja svesna svoje vaspitne dužnosti i kada je reč o digitalnom okruženju u kojem odrastaju njihova deca. U pokušaju da uspostave zdrave digitalne navike obraćaju pažnju ne samo na količinu vremena provedenu ispred monitora i mobilnih telefona, već i sadržaja koji prate i načina na koji komuniciraju sa svojim vršnjacima. Ali, kada se postavi pitanje koliko njih sprovodi kontrolu ovih navika na svim članovima porodice, uključujući i njih same, a ne samo na decu, procenti naglo opadaju.

Deca uče imitirajući ponašanje i navike odraslih u svim oblastima života. Dakle, navike roditelja prema digitalnim uređajima nisu izuzete iz ovog šablona učenja. Sa polaskom u prvi razred osnovne škole, danas, svako drugo dete dobija svoj prvi uređaj – mobilni telefon, a do devete godine imaju tablet ili laptop. Zbog toga je veoma važno da roditelji upravo svojim ponašanjem pokažu kako se pravilno koristi savremena tehnologija. Međutim, roditelji kao da drugim okom gledaju na sopstvene norme ponašanja i smatraju da je to što oni provode više vremena na Internetu od onog koje svojoj deci dozvoljavaju normalno i prilagođeno godinama.

Pametni telefoni i lak pristup internetu intenzivno utiču na naš drugačiji doživljaj stvarnosti, pa savesno korišćenje u svakom trenutku nije lako. Ali znanje o opasnostima koje nose deljenje informacija i ćaskanje sa nepoznatim osobama, preterano igranje igrica koje utiče na povišeno lučenje adrenalina, trebalo bi da bude dovoljno da roditelji znaju da u svakom trenutku moraju biti prisutni i u digitalnoj stvarnosti. Naš savet je – učite zajedno! Surfujte internetom zajedno sa decom, upoznajte se gde vaša deca najviše vremena provode onlajn i kako da im osigurate visok nivo bezbednosti, zajedno učite i istražujte pravila ponašanja na Internetu. Koristite aplikacije za roditeljsku kontrolu, ali uz dogovor sa detetom i uz njegovu saglasnost kako bi znalo da aplikacije rade u njegovu korist i da nisu vrsta kazne. I za kraj, odredite vreme u toku svakog dana koje ćete provoditi bez interneta i digitalnih uređaja i pridržavajte se svih tih pravila zajedno.