Listen to this article
  • Narodna banka Srbije saopštila je da je identifikovala lažne stranice na društvenoj mreži Fejsbuk, iza kojih ne stoji NBS. U pitanju su, navode, primeri stranica na kojima se koristi ime i logo Narodne banke Srbije i od korisnika DinaCard kartica, u sklopu navodnih promotivnih akcija, zahteva da ostave podatke s platne kartice.

    Imajući u vidu da su u pitanju lažne stranice, preko kojih se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci korisnika i podaci o platnoj kartici, Narodna banka Srbije je prethodno odmah reagovala, između ostalog i preko svoje stranice na ovoj društvenoj mreži, upozorila korisnike da je reč o lažnoj stanici i da ne dostavljaju svoje lične podatke na ovim stranicama, kako bi ih adekvatno zaštitili – navodi se u saopštenju.

    U slučaju da su korisnici uneli podatke sa svoje platne kartice, navodi NBS, potrebno je da, u što kraćem roku, o tome obaveste banku izdavaoca platne kartice.

    Narodna banka Srbije je, dodaje se, i u ovom slučaju preduzela mere i prijavila lažnu stranicu nadležnim organima radi sprečavanja prevarne aktivnosti i otkrivanja počinilaca ovog krivičnog dela.