Listen to this article

Smederevo je prethodnog vikenda bio domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom Digitalna ekspedicija, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Smederevčani su imali priliku da se na Gradskom trgu upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se obratio Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. S obzirom na to da živimo u vremenu gde većina građana koristi informacione tehnologije, kako u obavljanju privatnih obaveza, tako i u poslovne svrhe, veoma je važno da poseduju digitalne veštine i da kontinuirano unapređuju svoja znanja kako bi sebi obezbedili lični i profesionalni razvoj.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija posebnu pažnju posvećuje, pored edukacije, programima prevencije na polju digitalne pismenosti i bezbednosti i zbog toga učestvujemo u programu Nova pismenost, u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID i organizacijom Propulsion, i realizujemo aktivnosti u cilju sprovođenja Strategije razvoja digitalnih veština, dodao je pomoćnik ministra Sava Savić.

Događaju je prisustvovao i Miladin Brković, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio: Zahvaljujući inicijativi predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, građani imaju priliku da saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima. Cilj Digitalne ekspedicije je približavanje pogodnosti digitalnog sveta svim slojevima društva, njihovo bezbedno korišćenje, kao i upoznavanje sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i na koji naćin da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu.

Karavan Digitalna ekspedicija je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Smederevčanima se obratila i Maja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, turizma i informisanja, koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što se grad Smederevo našao među 16 gradova u Srbiji kroz koje će proći karavan ,Digitalna ekspedicija.
Srbija se kao država pozicionirala među zemljama čija javna uprava, privreda i društvo najviše napreduju kada je u pitanju digitalizacija. Vlada Republike Srbije aktivno radi na tome da svim građanima obezbedi dostupnost usluga i drugih onlajn mogućnosti, u želji da se digitalne veštine, pismenost i bezbednost nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno konkurentno srpsko društvo, dodala je Maja Ćirković.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom Nova pismenost koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac i Šabac, a u naredna tri meseca posetiće još 11 gradova Srbije: Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.