Listen to this article

Korišćenje Tik-Tok-a podrazumeva i razne izazove u kojima deca rado učestvuju. Oni mogu biti nešto bezazleno poput pevanja ili igranja ali isto tako mogu podrazumevati i sitne krađe, bežanje od kuće i dovođenje u opasnost.

Zašto su deca i tinejdžeri podložni rizičnom ponašanju? Šta su njihovi motivi da učestvuju u ovakvim izazovima?
Internet, odnosno, Tik-Tok i Youtube su prepuni izazova (čelendža) opasnih po život ali i fotografija (selfija) na najekstremnijim mestima. Deca se upuštaju  u izazove jer misle da je to put da se dokažu u društvu, da privuku pažnju i dobiju što više lajkova. Nekima su uzori poznati Jutjuberi koji zarađuju ogroman novac pa ih imitiraju, jer žele da i oni budu popularni.

Kao dete morate da znate da upuštanje u  izvođenje izazova koji su opasni nije način da se dokažete. Nemojte padati pod uticaj drugih. I zapamtite da jedino vi možete imati štetu od opasnih izazova.
Roditelji moraju da kontrolišu svoju decu i da razgovaraju sa njima, da budu upućeni u to šta rade dok su na mreži, sa kim komuniciraju, koje sajtove posećuju , šta misle o opasnim igrama izazova, kakvi su njihovi stavovi o tome, da li se to događa u školi, da li poznaju nekog ko to radi i sl.