Listen to this article

Kruševac je ovog vikenda bio domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom Digitalna ekspedicija, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Na događaju na Gradskom trgu građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se obratio Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija: Na dosadašnjim putovanjima karavan Digitalna ekspedicija naišao je na veoma dobar odziv građana koji su izrazili veliku zainteresovanost da razvijaju svoje digitalne veštine i da iskoriste prednosti e-Uprave. Posebno je značajno što deca vrlo aktivno učestvuju u programima Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, što govori o tome da već sada imaju svest o potrebi za onlajn zaštitom. Naš cilj jeste da se teme digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno srpsko društvo.

Događaju je prisustvovala i Biljana Zekavica, pomoćnica ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja koja je tom prilikom izjavila: Iako je digitalna transformacija donela značajne koristi za građane naše zemlje, postojeći starosni jaz u nivou digitalne pismenosti i veština sprečava naše najstarije građane da jednako učestvuju u digitalnom svetu. Kako bi se ovaj jaz premostio, neophodno je da se ulože dodatni napori kako bismo našim starijim građanima omogućili da lakše i brže usvoje digitalne veštine, da ih bezbedno koriste kroz brojne pogodnosti. Sa zadovoljstvom mogu da najavim, da u narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, planiramo da nastavimo podršku gerontološkim centrima i domovima za odrasle i stare širom Srbije. Ta podrška se ogleda u nabavci tehničke opreme i sprovođenja edukativnog programa digitalne pismenosti, koji korisnicima ovih ustanova omogućava da koriste digitalne alate na jednostavan i bezbedan način.

Karavan Digitalna ekspedicija je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Prisutnim građanima i građankama se obratila i Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što je grad Kruševac jedan od 15 gradova u kojem gostuje karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti.
Razvoj tehnologije promenio je naš život. Različite vrste tehnologije su svuda oko nas i one su važan deo naše stvarnosti. Srbija se ubrzano priključuje zemljama čija javna uprava, privreda i čitavo društvo najviše napreduju po pitanju digitalizacije. Vlada Republike Srbije ulaže veliki napor za unapređenje dostupnosti usluga i drugih onlajn mogućnosti i želi da građanima predstavi digitalno okruženje na direktan, neposredan i interaktivan način“, dodala je Jasmina Palurović.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac i Smederevo, a u naredna tri meseca posetiće još 10 gradova Srbije: Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.