Listen to this article
 • Trenutno najpopularnije aplikacije kao što su Sendit, Yolo i NGL omogućavaju mladima da aplikaciju povežu sa svojim Instagram ili Snapchat nalogom i postavljaju anonimno pitanja ili odgovore. Zbog čega su ove aplikacije toliko popularne među mladima?

  • omogućavaju kombinovanje ličnog otkrivanja i anonimnosti, što je samo po sebi privlačno
  • doživljavaju ih kao vid formiranja ličnog identiteta.
  • to je i prostor za razvoj kreativnosti, eksperimentisanje i povezivanje.

  Uz to, sve ove aplikacije dizajnirane su da privuku korisnika, pa nude interakciju i gamifikaciju ( oblik „igranja“ koji je uveden u platforme koje nisu igrice), mogućnost za samoizražavanje i autentične susrete.

  Ali, sloboda da se na postavljeno pitanje odgovori iskreno i anonimno istovremeno umanjuje njihovu bezbednost po pitanju maltretiranja i govora mržnje, te mogu imati nebrojeno mnogo štetnih posledica, uključujući razne vrste internet prevara i eksploatacije, zlostavljanje zasnovano na fotografijama, zlostavljanje u vezi sa sajber zabavljanjem, maltretiranje preko Interneta…

  Da li bi zabrana ovakvih aplikacija bila pravo rešenje?

  NGL je ove godine eksplodirao u popularnosti, ali nije ponudio rešenje ni za jedno od ovih pitanja. Anonimna aplikacija YikYak koja je 2017. ugašena zbog govora mržnje, vraćena je. Yolo-vi programeri su precenili mogućnost aplikacije u prepoznavanju štetnog sadržaja.

  Da li je uopšte moguće kontrolisati onlajn prostor i bezbroj aplikacija koje se stvaraju, gase, poboljšavaju i vraćaju? Da li smo u mogućnosti da kontrolišemo i sva dešavanja na ulici u realnom životu?

  Možda je umesto ideje o zabranjivanju efikasnije govoriti o zajedničkom uključivanju u onlajn svet. Konkretno, ovo bi značilo:

  • stalno isticanje rizika sa kojima se mladi suočavaju na mreži
  • više odgovornosti i transparentnosti od tehnoloških kompanija
  • omogućavanje korisnih resursa roditeljima o tome kako pomoći deci da se snalaze u onlajn okruženjima