Listen to this article

Google Alerts je jedan od najsvestranijih online alata. Omogućava vam da vidite tekstove za koje možda ne znate. Tekstovi koji uključuju vas, vaše dete ili vaš brend (a možda i vaše konkurente). Želite li znati da li se druge stranice povezuju sa vama, citiraju vas, podržavaju ili se žale na vas. Želite da znate na čemu je vaša konkurencija i čemu se nadaju. Unesite Google Alerts, besplatnu online alatku koja vam omogućava  praćenje ključnih reči, imena i fraza, tako da nikada ne propustite još jedan važan  tekst, konverzaciju…

Kako mogu da koristim Google Alerts? 

Kao što je ranije pomenuto, možete koristiti Google Alerts da vidite tabove o tome ko vas pominje, vaš proizvod, usluge ili veb lokaciju. Ako u polje pretrage ukucate ime i prezime vašeg deteta, ovaj alarm će se oglasiti svaki put kada neko pomene ime vašeg deteta na internetu bilo u dobrom ili lošem kontekstu. Na taj način imate kontrolu i uvid ukoliko je vaše dete meta cyberbulling-a.

Možete ga koristiti i kao vrstu pisanja. Ako podesite upozorenja za određene ključne reči vezane za vaše interesovanje, videćete rezultate od drugih i može dobiti osećaj za ono o čemu se govori. Možete se nadovezati na te ideje ili možda videti šta nedostaje i popunite taj jaz sa svojim člankom.

Kako da postavim Google Alerts

Postavljanje Google Alerts-a je jednostavan proces – čak ne morate imati Gmail nalog da koristite Google Alerts.

1. Idite na
http://www.google.com/alerts/  gde ćete videti ovu stranicu:

2. Prijavite se ako imate Gmail nalog. Ako nemate Gmail nalog, možete započeti popunjavanje formulara Google Alerts.

3. Unesite uslove pretrage koji želite da Google Alerts prati. To možete izmijeniti kasnije ako utvrdite da imate previše ili premalo pojmova.  Možda želite da uključite i ključne fraze povezane sa vašim brendom ili blogom.

4. Izaberite tip rezultata koji želite da Google Alerts pronađe i podeli sa vama. Možete da izaberete sledeće:

– Vesti

– Blogovi

– Video

– Diskusije

– Knjige

– Sve (tako da možete pratiti sve)

5. Izaberite koliko često želite da primate Google Alerts. Jednom dnevno, nedeljno,mesečno…

6. Izaberite koliko želite rezultata. Možete dobiti „samo najbolje rezultate“ ili „sve“ u zavisnosti od vaših potreba.

7. Izaberite gde želite da se Google Alerts isporučuje. Ako imate Gmail nalog, možete ih primiti putem gmaila. Ako želite, možete ih primiti putem nekog drugog e-mail naloga.

8. Kliknite na dugme Create Alert i završite.

To je to. Lako i besplatno.