Listen to this article

Ukoliko želite bezbedno da surfujete internetom i da sprečite da neko sakuplja podatke o vama, primenite sledeće savete u vezi sa Google Chrome pretraživačem.

Isključite ove postavke u okviru naprednih opcija

Google ima nekoliko funkcija ugrađenih u Google Chrome koji služe kako bi poboljšale pretraživanje, ali one ujedno kompaniji Google šalju i podatke o vama, npr: šta pretražujete, koje ste veb stranice posetili, da li koristite Google pretraživač…

Ako ne želite da delite takve podatke s Google -om, otvorite podešavanja a zatim u kategoriji Privatnost i bezbednost isključite sledeće opcije:

  • Koristi uslugu za predviđanje da bi se upotpunili termini za pretragu i URL adrese otkucane  u traci za adresu;
  • Koristite uslugu predviđanja da biste brže učitavali stranice;
  • Koristi veb uslugu za pomoć u rešavanju grešaka pri navigaciji;
  • Pomozite nam da poboljšamo Bezbedno pregledanje;
  • Automatski šalji Google -u statističke podatke o korišćenju i izveštaje o otkazivanju;
 • Koristi veb uslugu za lakše otklanjanje pravopisnih grešaka.

Uključite funkcije Safe Browsing i Do Not Track

U kategoriji Privatnost i bezbednost postoje opcije koje treba uključiti. Svakako to učinite sa opcijom Bezbedno pregledanje, jer ona može sprečiti zarazu zlonamernim softverom, kao i otvaranje veb sajtova koji nisu bezbedni. Isto važi i za opciju „Ne prati“, koja će onemogućiti veb sajtovima da vas prate.

Isključite ili enkriptujte sinhronizaciju podataka

Ne morate da čuvate sve što radite online. Ukoliko uključite sinhronizaciju, omogući ćete pristup Google -u i onim podacima koji su bili sačuvani samo kod vas na računaru. Sinhronizaciju možete isključiti tako što ćete otvoriti karticu Osobe, pa Sinhronizacija i odabrati odgovarajuće kategorije.

Koristite više uređaja odjednom, pa vam je sinhronizacija korisna? U tom slučaju barem enkriptujte podatke koje sinhronizujete. Potrebno je da osmislite lozinku koju ćete potom uneti na svaki uređaj kojeg želite da sinhronizujete. Nemojte koristiti istu lozinku kao i za vaš korisnički račun pri Google . I nemojte je zaboraviti, jer vam u tom slučaju Google ne može pomoći da je vratite.

Isključite praćenje lokacije

Chrome će vas pitati da li dozvoljavate veb sajtu da prati lokacije. Pretraživač će čuvati spisak svih sajtova za koje ste dali ili uskratili dozvolu. Naravno, možete surfovati internetom i ako blokirate tu funkciju. Praćenje lokacije možete isključiti ako otvoriti Privatnost i bezbednost, zatim Podešavanje sadržaja pa Lokacija.

Nemojte čuvati adrese i načine plaćanja

Chrome će vam ponuditi mogućnost čuvanja vaše adrese, broja telefona, načina plaćanja i sličnih podataka kao ih ne biste morali stalno iznova unositi u obrasce online. Iako bi vam to olakšalo život, nemojte to raditi jer rizikujete da do osetljivih ličnih podataka dođu zlonamerne osobe što može dovesti do neželjenih posledica. Dozvolu možete ukinuti ako otvorite Automatsko popunjavanje pa Adrese i drugo. Čuvanje podataka s kreditnih kartica možete onemogućiti u delu gde je Automatsko popunjavanje i opcija Načini plaćanja.

Ograničite internet kolačiće –  cookies

Vaš pretraživač čuva internet kolačiće kako bi skratio učitavanje stranica ili automatizovao određene postupke. Sajtovi ih često koriste kako bi pratili vaše ponašanje i prikupljene podatke prodavali oglašivačima, pa iz tog razloga njihovo delovanje treba ograničiti.

Otvorite u podešavanjima Privatnost i bezbednost pa Podešavanja sadržaja i zatim Kolačići: Uključite Blokiraj kolačiće treće strane. Takođe, možete uključiti Zadrži lokalne podatke samo dok ne zatvorim pregledač, ali imajte na umu kako ćete se u tom slučaju iznova prijavljivati svaki put kad pokrenete Chrome .

Promenite početni internet pretraživač

Po početnim postavkama Chrome -ov glavni internet pretraživač je Google . Možete ga zameniti nekim drugim koji vas ne prati uopšte ili barem prikuplja i čuva manje podataka o vama. Otvorite u podešavanjima opcije za Pretraživač i opcije Upravljaj pretraživačima gde možete promeniti podrazumevani pretraživač ali takođe možete isključiti Google Assistanta, ako ga vaš računar podržava.

Izvor: tportal.hr