Zajedno za bolji internet

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da rezultati novijih istraživanja o upotrebi novih tehnologija kod dece i mladih, kao i podaci o zloupotrebi i ugrožavanju dece onlajn, potvrđuju potrebu za sistemskim rešavanjem problema bezbednosti najmlađe populacije na internetu, koje to Ministarstvo sprovodi u poslednjih nekoliko godina.

Na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta – „Zajedno za bolji internet“, ona je podsetila da je Ministarstvo na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, 27. februar 2016. uspostavilo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao preko sedam hiljada poziva građana i registrovao 155 predmeta težih slučajeva onlajn ugrožavanja maloletnika.

„Ovaj Centar je prvi, i za sada jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, uz saradnju sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, MUP-om, Ministarstvom prosvete, Centrima za socijalni rad i domovima zdravlja“, istakla je Matić.

Ona je dodala da edukatori Centra pored telefonske i onlajn edukacije drže predavanja širom Srbije, na kojima je do sada prisustvovalo više od 11.000 učenika i 3.800 roditelja.

Državna sekretarka je navela da prema istraživanjima koja su sprovedena u Vojvodini, 94% mladih od 14 do 17 godina ima profil na društvenim mrežama, kao i da kod samo 23% mladih roditelji kontrolišu njihovo vreme na računaru, odnosno kod 16% mobilne telefone.

Ona je takođe upozorila na alarmantne podatke iz poslednjeg godišnjeg izveštaja britanske Fondacije Internet Voč: „Primetno je znatno povećanje stope seksualnog onlajn zlostavljanja dece. Broj potvrđenih URL adresa za seksualno zlostavljanje dece porastao je za 37%, broj sadržaja koji uključuje silovanje i seksualno mučenje dece, povećao se sa 28% na 33%, a broj brendiranih sajtova za seksualno zlostavljanje dece porastao je za čak 112%“.

Matić je poručila svim građanima, a posebno deci i roditeljima, da prijave svaki slučaj štetnog sadržaja ili sumnjive komunikacije Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, besplatnim pozivom na broj telefona 19833 ili putem portala www.pametnoibezbedno.gov.rs, kao i da u tom slučaju snime i sačuvaju dokaze o zloupotrebi,

„Ključ jačanja zaštite dece u onlajn prostoru je podizanje digitalnih veština kod dece i razvoj njihovog kritičkog razmišljanja, odnosno kritičkog primanja sadržaja, pre svega kroz modernizaciju obrazovanja i digitalizaciju obrazovnog procesa“, zaključila je Matić.  

Dan bezbednog interneta ustanovljen je 2004. godine i obeležava se pod pokroviteljstvom Insafe mreže u 140 zemalja širom sveta, ove godine pod sloganom „Zajedno za bolji internet“. Na konferenciji u Palati Srbije, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovali su brojni predstavnici institucija i nevladinih organizacija, koji su govorili na teme „Uloga obrazovanja u razvoju digitalne pismenosti i bezbednosti (vršnjačko nasilje putem interneta- sajberbuling)“, „Prekomerna upotreba interneta, video igrica i uticaj društvenih mreža na decu i mlade“ i „Institucionalna i civilna borba protiv opasnosti koje vrebaju na internetu“.