Šta obavezno morate učiniti kako biste zaštitili svoju privatnost u Google Chrome pretraživaču

Ukoliko želite bezbedno da surfujete internetom i da sprečite da neko sakuplјa podatke o vama, primenite sledeće savete u vezi sa Google Chrome pretraživačem.

Isklјučite ove postavke u okviru naprednih opcija

Google ima nekoliko funkcija ugrađenih u Chrome koji služe kako bi pobolјšale pretraživanje, ali one ujedno kompaniji Google šalјu i podatke o vama, npr: šta pretražujete, koje ste veb stranice posetili, da li koristite Google pretraživač…

Ako ne želite da delite takve podatke s Google-om, otvorite podešavanja a zatim u kategoriji Privatnost i bezbednost isklјučite sledeće opcije:

Uklјučite funkcije Safe Browsing Do Not Track

U kategoriji Privatnost i bezbednost postoje opcije koje treba uklјučiti. Svakako to učinite sa opcijom Bezbedno pregledanje, jer ona može sprečiti zarazu zlonamernim softverom, kao i otvaranje veb sajtova koji nisu bezbedni. Isto važi i za opciju „Ne prati“, koja će onemogućiti veb sajtovima da vas prate.Isklјučite ili enkriptujte sinhronizaciju podataka

 

Ne morate da čuvate sve što radite online. Ukoliko uklјučite sinhronizaciju, omogući ćete pristup Google-u i onim podacima koji su bili sačuvani samo kod vas na računaru. Sinhronizaciju možete isklјučiti tako što ćete otvoriti karticu Osobe, pa Sinhronizacija i odabrati odgovarajuće kategorije.

Koristite više uređaja odjednom, pa vam je sinhronizacija korisna? U tom slučaju barem enkriptujte podatke koje sinhronizujete. Potrebno je da osmislite lozinku koju ćete potom uneti na svaki uređaj kojeg želite da sinhronizujete. Nemojte koristiti istu lozinku kao i za vaš korisnički račun pri Google. I nemojte je zaboraviti, jer vam u tom slučaju Google ne može pomoći da je vratite.

Isklјučite praćenje lokacije

 

Chrome će vas pitati da li dozvolјavate veb sajtu da prati lokacije. Pretraživač će čuvati spisak svih sajtova za koje ste dali ili uskratili dozvolu. Naravno, možete surfovati internetom i ako blokirate tu funkciju. Praćenje lokacije možete isklјučiti ako otvoriti Privatnost i bezbednost, zatim Podešavanje sadržaja pa Lokacija.

Nemojte čuvati adrese i načine plaćanja

Chrome će vam ponuditi mogućnost čuvanja vaše adrese, broja telefona, načina plaćanja i sličnih podataka kao ih ne biste morali stalno iznova unositi u obrasce online. Iako bi vam to olakšalo život, nemojte to raditi jer rizikujete da do osetlјivih ličnih podataka dođu zlonamerne osobe što može dovesti do neželјenih posledica. Dozvolu možete ukinuti ako otvorite Automatsko popunjavanje pa Adrese i drugo. Čuvanje podataka s kreditnih kartica možete onemogućiti u delu gde je Automatsko popunjavanje i opcija Načini plaćanja.

Ograničite internet kolačiće – cookies

 

Vaš pretraživač čuva internet kolačiće kako bi skratio učitavanje stranica ili automatizovao određene postupke. Sajtovi ih često koriste kako bi pratili vaše ponašanje i prikuplјene podatke prodavali oglašivačima, pa iz tog razloga njihovo delovanje treba ograničiti.

Otvorite u podešavanjima Privatnost i bezbednost pa Podešavanja sadržaja i zatim Kolačići: Uklјučite Blokiraj kolačiće treće strane. Takođe, možete uklјučiti Zadrži lokalne podatke samo dok ne zatvorim pregledač, ali imajte na umu kako ćete se u tom slučaju iznova prijavlјivati svaki put kad pokrenete Chrome.

Promenite početni internet pretraživač

 

Po početnim postavkama Chrome-ov glavni internet pretraživač je Google. Možete ga zameniti nekim drugim koji vas ne prati uopšte ili barem prikuplјa i čuva manje podataka o vama. Otvorite u podešavanjima opcije za Pretraživač i opcije Upravlјaj pretraživačima gde možete promeniti podrazumevani pretraživač ali takođe možete isklјučiti Google Assistanta, ako ga vaš računar podržava.

Izvor: tportal.hr