Manifestacija povodom Dana devojaka u IKT-u

„Međunarodni dan devojaka u informacionim i komunikacionim tehnologijama slavimo sa ciljem da podstaknemo sve devojke i devojčice da se u izboru svojih budućih zanimanja i u izboru fakulteta, ne obaziru na predrasude o tome da IKT nije za devojke, već da se vode sopstvenim afinitetima“, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na svečanom otvaranju manifestacije povodom Međunarodnog dana devojaka u IKT-u, koja je održana u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu u Beogradu.

Povodom ovog značajnog praznika koji se u celom svetu obeležava svakog četvrtog četvrtka u mesecu aprilu, radi većeg uključivanja devojaka u IKT, učenice iz osnovnih škola – iz Zrenjanina, Osnovne škole „2. oktobar“, iz Smedereva, škole „Branko Radičević“, iz Šapca, škole „Janko Veselinović“ i iz Uba, iz Osnovne škole „Rajko Mihailović“, doputovale su u Beograd kao gošće Ministarstva i prisustvovale predavanjima uspešnih žena iz IKT-a, a priređena je i izložba njihovih fotografija sa kojima su učestvovale na nagradnom takmičenju, na temu „Digitalno kreativna“. Ovom prilikom autorkama najboljih fotografija uručene su nagrade.

Na svečanosti koja je održana, Matić je podsetila učenice da je dubrovačka lepotica i pesnikinja po kojoj je paviljon u kojem se nalaze dobio ime, u svom vremenu prevazilazila okvire koji su bili nametnuti ženama, uspevši da se istakne svojim talentom.

„Podsećanje na istoriju žena kao što je bila Cvijeta Zuzorić može da vas inspiriše da kao i ona zanemarite mišljenja da neke oblasti nisu za ženski rod. Vi imate nove mogućnosti koje su u prošlim vremenima, pa čak i vremenu vaših roditelja, bile nezamislive. Vi možete to da iskoristite ne samo izborom profesija koje su usko vezane za IKT, kao što je programiranje, već i za bilo koju oblast. Nove tehnologije su danas sredstvo za izražavanje svih mogućih afiniteta i obavljanje najrazličitijih zanimanja. Zapravo, gotovo da nema poslova koji se mogu obavljati bez poznavanja novih tehnologija, kao što je i ukupan društveni život otežan bez korišćenja prednosti IKT-a“, istakla je Matić.

Ona je navela podatak da čak 90 odsto devočica u školskom dobu izražava mogućnost da se bavi IKT-om ali da se kasnije mali broj njih opredeljuje za ovu oblast. „Istraživanja pokazuju da na listi najtraženijih zanimanja u Srbiji ubedljivo dominira IT struka, u Srbiji je trenutna potražnja za oko 30.000 radnih mesta, a prosečna plata je oko 85.000 dinara. Evropska komisija predviđa da će za pet godina u Evropi nedostajati kadrovi za oko 900.000 radnih mesta u takozvanim „profesijama budućnosti”. Sa druge strane, među IT stručnjacima je manje od 20% žena, i u istom tom procentu ih je manje na rukovodećim pozicijama u IT kompanijama. Zbog toga je neophodno da motivišemo devojke da se već u toku svog obrazovanja više opredeljuju za nove tehnologije“, zaključila je državni sekretar Tatjana Matić.

Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) je projekat Globalne mreže žena u IKT-u, uspostavljen pod okriljem Međunarodne unije za telekomunikacije, na predlog Republike Srbije, 2010. godine. Širom sveta institucije, sektori, univerziteti, ustanove i kompanije u oblasti IKT-a, promovišu upotrebu IKT u cilju ekonomskog i društvenog osnaživanja žena, povećanja interesovanja devojaka za jednake mogućnosti učešća u IKT-a i mogućnosti ostvarivanja karijere u ovoj oblasti. Preko 177.000 devojaka i mladih žena je do danas učestvovalo u više od 5.300 manifestacija koje su, ovim povodom, održane u 150 zemalja širom sveta.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Dan devojaka u IKT-u 2016. obeležava u okviru programa IT Dame koji je deo kampanje za razvoj informacionog društva PAMETNO&BEZBEDNO/SMART&SAFE.