Koliko godina je potrebno da imate da biste kreirali Snapchat, Instagram i Facebook nalog?

Online svet može sadržati mnoge opasnosti za mlade, uklјučujući i vršnjačko nasilјe na internetu, tako da ovo objašnjava starosna ograničenja koja postoje za decu koja žele da koriste društvene medije.

Da bi zaštiti decu, glavne platforme društvenih medija imaju ograničenja starosne dobi kako bi zaštitili maloletna lica od neprimerenih i štetnih sadržaja.

Da biste koristili različite društvene mreže koliko godina je potreno da imate?

Skoro sve društvene mreže u svojim pravilima korišćenja, koja je potrebno privatiti kako biste kreirali nalog, imaju starosno ograničenje za decu ispod 13 godina.

Ova starosna granica je diktirana zakonom Sjedinjenih Američkih Država, tj Zakonom o zaštiti privatnosti dece na Internetu (COPPA).

Osnivač i izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg obećao je da će se boriti za promenu zakona COPPA u 2011. godini, ali ograničenja i dalјe postoje.

Sa koliko tačno godina se možete pridružiti Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, Snapchat-u, WhatsApp-u i YouTube-u?

Facebook i sajt za razmenu fotografija Instagram obavezno zahteva da korisnici imaju najmanje 13 godina pre nego što mogu da kreiraju nalog, a u nekim jurisdikcijama, ova starosna granica može biti veća.

Kreiranje Facebook naloga sa lažnim informacijama predstavlјa krešenje uslova korišćenja Facebook-a, uklјučujući i naloge registrovane za osobe ispod 13 godina.

Istraživanje studije CBBC pokazuje da je 49% dece mlađe od 13 godina bez dozvole prijavlјeno na Facebook.

Twitter, sajt na kojem korisnici objavlјuju poruke i tvitove u 140 znakova, kaže da morate imati najmanje 13 godina za korišćenje njihovih usluga.

Snapchat, koji omogućava lјudima da objavlјuju video zapise i fotografije u trajanju od 10 sekundi pre nego što nestanu, ograničili su svima ispod 13 godina od korišćenja svojih usluga. Zatim je kasnije predstavio ograničenu verziju aplikacije za manje od 13 godina - zvanu SnapKids - koja omogućava fotografije i crtež, ali ne i slanje poruka.

Minimalna starost za aplikaciju za razmenu poruka za mobilne telefone WhatsApp je 16 godina.

YouTube zahteva da vlasnici naloga budu stariji od 18 godina, a takođe ograničava i veliki deo svog sadržaja na više od 18 godina, ali će omogućiti i 13-godišnjaka da se registruje sa dozvolom roditelјa.