Facebook

Facebook predstavlja društvenu mrežu koja vam omogućava da se povežete sa ljudima koji žive u vašoj blizini ili daleko od vas. Facebook nam nudi mogućnost povezivanja sa prijateljima koji dele ista interesovanja kao mi, rade sličan ili isti posao, studiraju isti fakultet, prate isti sport i slično. Svoja interesovanja na Facebook-u delimo putem fotografija, snimaka ili statusa.

Svako ko želi može se pridružiti virtuelnom svetu Facebook-a, čiji broj aktivnih korisnika raste iz minuta u minut. Sve što vam treba za registraciju je:

Facebook vam nudi mnogo opcija, upoznajte se sa njima!

PROFIL

Lični profil treba da predstavlja samo vas i vasa interesovanja. Razlikuje se od stranica po tome što ne postoji mogućnost da vidimo statistiku svojih objava. Na vašem profilu nalazi se vremenska linija, koja predstavlja jedinstveno mesto na kome se nalaze sve vase objave i za koje se uvek preporučuje da budu podešene na to da ih vide vaši prijatelji ili oni odabrani, nikako svi na Facebook-u.

STRANICA

Firme, brendovi, organizacije, poznate ličnosti kreiraju svoje stranice, kako bi svoje obožavaoce sakupili na jednom mestu i ostvarili interakciju sa njima. Razlika izmedju stranica i sajtova je ta što se na Facebook stranicama mogu naći manje formalne objave. Broj ljudi koji prate neku stranicu je neogranicen.

GRUPA

Svrha grupe je gotovo ista kao i stranice. Razlikuju se zatvorene grupe, za koje nam pristup grupi mora odobriti administrator grupe ili neko od njenih članova i otvorene kojima se samostalno možemo pridružiti. Svi članovi mogu postavljati objave na zid grupe, uz poštovanje uslova i propisa. Prilikom postavljanja nove objave nekog od članova Facebook nam šalje obaveštenje o tome.

NOVOSTI ILI POČETNA STRANA

Na početnoj strani vašeg naloga nalaze se grupisane objave svih vših prijatelja i stranica koje pratite. Objave mogu biti sortirane prema više kriterijuma, bilo po vremenu objavljivanja bilo po popularnosti, kriterijume možete sami podesiti.

PRIJATELJI

Poželjno je da vaši prijatelji na društvenim mrežama budu prijatelji iz vašeg stvarnog života. Prijateljstva ostvarujete tako što šaljete ili prihvatate zahtev za prijateljstvo (Friend Request) onog ko je vama poslao, na taj način možete pratiti njegove objave i reagovati na njih. Ukoliko nekome pošaljete zahtev imate mogućnost i da ga otkažete. Ako se desi da neka osoba ne prihvata vaš zahtev za prijateljstvo, a želite da pratite njene objave, tu je opcija Follow.

SVIDJANJE ILI LIKE

Izraz LIKE na društvenoj mreži Facebook može imati više značenja. Prva mogućnost jeste da lajkovanjem odredjene stranice postajete njen Fan i druga namena je da na taj način izrazite svidjanje prema nečijoj objavi, statusu, komentaru ili fotografiji.

STATUS

Status možete ažurirati u bilo kom trenutku i na taj način obavestiti svoje prijatelje o tome gde se nalazite, kako se osećate, šta radite trenutno i slično. Status može biti u vidu teksta, URL linka koji vas vodi do sadržaja koji delite, fotografije i video zapisa.

OZNAKA ILI TAG

Tag je opcija moja nam omogućuje da u svojoj objavi označimo prijatelja ili stranicu koju želimo. Označiti nekoga možete na dva načina, prvi je dodavanjem simbola @ i pisanjem imena željene osobe ili stranice i putem opcije Tag photo na delu gde želite da piše ime odredjene osobe.

UNFRIEND

Unfriend daje mogućnost uklanjanja nekoga sa liste prijatelja, a da ta osoba ne dobije obaveštenje o tome.

UNLIKE

Ukoliko ste prethodno lajkovali neki status, komentar ili stranicu ponovnim klikom na isto dugme svidjanje će biti praktično poništeno, prevedeno nas jezik “ne sviđa mi se”.