Četiri načina kako da vaša deca budu bezbedna na internetu

Kada je bezbednost dece na internetu u pitanju, nemojte ništa prepuštati slučaju. Pratite sledeće lake korake kako bi zaštitili vašu decu od opasnosti koje vrebaju na internetu.

Jedna od najvažnijih stvari koje bi trebalo da uradite je da pratite nove trendove u online svetu i saznate što više o popularnim aplikacijama. Naučite što više o aplikacijama koje koriste vaša deca i donesite odluku o tome na koji način i da li će je koristiti.

Ukoliko i vi sami koristite popularne aplikacije kao što su Instagram ili Snapchat, onda znate sa kojim rizicima se mogu susretati vaša deca, i na koji način vi to možete sprečiti.

Jedan od lakših načina kako zaštititi decu u online svetu, jeste podešavanje roditeljskog nadzora.

Glavne aplikacije i servisi poput Facebook-a, imaju načine kako da ograniče pristup mladima, pa pre nego što detetu omogućite pristup prvo vi detaljno pogledajte sva podešavanja privatnosti.

Kada ste mladi, mislite da je najbitnije ko će imati najbolje slike na Instagramu ili ko je kome poslao poruku na Snapchatu.

Ključ je u tome da podsetite decu da postoji ceo svet offline, koji im može biti podjednako zanimljiv.

Živimo u vremenu kada nove generacije rastu uz nove tehnologije, ali je jako važno da ih podsetite na zabavu koju mogu imati i bez mobilnog telefona.

Naučite decu da je ključ svega razgovor sa vama, pogotovo ako se nađu u situaciji da je neko zao prema njima, ili ih nagovara na online seksualni čin.

Podstaknite ih da mogu da pričaju o stvarima kao što je cyberbullying.

Vaša deca će svakako koristiti društvene mreže, samo ih naučite da ih koriste bezbedno.