Време проведено испред екрана да буде ствар договора, никако забрана

Забрана коришћења интернета никада није решење, тако је неопходно да родитељи пронађу друге начине како и на који начин њихова деца могу безбедно користити дигиталне технологије.

Шта је алтернатива?

Породични договор о времену проведеном испред екрана.

Овај договор није нешто што својој деци намећете, већ нешто што ћете осмислити заједно. Он може да покрије ствари попут тога које ће уређаје деца користити у одређено доба дана или недеље, које активности треба ограничити временски, а које активно подстицати и како ћете договор спровести у дело. Ово није једнократан посао, већ живи документ. Породични договор коригујте према потребама и истакните га на видљиво место како би се и ви и дете често подсетили на заједничка правила.

Будите дигитални детектив

Родитељи морају знати да различите активности за компјутером различито утичу на децу. Бављење уметношћу на компјутеру стимулише дете, али га превише времена на друштвеним мрежама и online играма чини нервозним или доводи до прекомерне употребе.

Како бисте разумели на који начин различите online активности утичу на вашу децу, морате бити дигитални детектив. Чак и ако ваше дете нестане на неколико сати у екрану, морате га питати шта ради и на који начин проводи време online. Пратећи online активности ваше деце видећете утицај на њихово расположење, енергију и успех у школи. Можете стећи увид у то које активности активирају њихову креативност, а које их чине мрзовољним или непријатељски расположеним. Имајући у виду да већина нас има снажна уверења о томе које активности су мање-више смислене, корисно је неколико недеља бележити online активности и расположење вашег детета како бисте били сигурни да је тај однос стваран.

Ово можда изгледа као много посла, али је вредно труда ако ваше дете има проблеме за које сматрате да су повезани са временом проведеним испред екрана. Постоје апликације које помажу с обе стране ове једначине: алати за родитељску контролу попут Disney’s Circle пружају параметре о томе како ваша деца проводе време на интернету, апликације попут We Feel или MoodMeter вам помажу да пратите расположење или ниво енергије вашег детета. Идеално би било укључити ваше дете као партнера у овом процесу, шпијунирање деце (нарочито ако је мало старије) најверватније неће довести до отворене комуникације о њиховим активностима на интернету.