Веће присуство жена у ИТ сектору кључно за будућност Србије

"Жене у сектору информационо комуникационих технологија доприносе креативности и продуктивности ове индустрије, и њихово веће укључивање у ову област кључно је за будућност Србије", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

На представљању програма „Различите перспективе о женама у технологији“, који је у организацији Америчке привредне коморе одржан у амбасади САД у Београду, државни секретар навела је да истраживања међународних организација потврђују да компаније и институције које игноришу питања родне и сваке друге разноврсности ризикују недостатак продуктивне и креативне радне снаге.

„Ово је нарочито значајно за дигитализацију. Мање жена данас у ИТ-ју значи мањи број жена и у свим иновативним привредним гранама које ће се развијати из ИТ-а, односно на пословима будућности. Дакле, уколико не смањимо и не отклонимо родни дигитални јаз, жене неће имати бенефит од дигитализације, а са друге стране ни сектор неће моћи да достигне раст свих потенцијала“, упозорила је Матић.

Она је истакла да је родни дисбаланс присутан и у Европи, где студије у области ИКТ-а уписује четири пута више мушкараца него жена, док је у Србији, око 15% младих жена на ИКТ смеровима.

„Ради подстицања родне равноправности у ИКТ-у, а истовремено и подизања кадрова, Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације учествовало је у иницијативи за увођење информатике у обавезни наставни план, а истовремено је покренуло и реализовало умрежавање свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије, што је школама обезбедило бесплатну и стабилну интернет везу“, подсетила је Матић.

„У домену неформалног образовања, Министарство је покренуло програме подршке за преквалификацију жена у ИКТ сектор и финансирало је и друге пројекте који могу да допринесу запошљавању у ИКТ, образовању и родној равноправности“, додала је, наводећи програме подршке ИТ заједницама, у Београду, Мајданпеку, Ваљеву, Кикинди, Крагујевцу, Врању, Сомбору, Бору и Нишу, као и регионални пројекат Xbit,, који укључује подстицање жена у правцу ИТ предузетништва.

 „Посебно подстичемо девојчице да се определе за образовање у овој области, кроз пројекат Дан девојака у ИКТ-у, који се обележава од 2010, у априлу, у оквиру Међународне уније за телекомуникације, а на иницијативу Републике Србије“, закључила је државни секретар.