Утицај online порнографије на децу

Док деца истражују интернетом, веoма често се дешава да случајно наиђу на порнографски садржај. Оно чему тада постају изложени може бити веома неугодно и експлицитно. На сву срећу, постоје кораци којима можемо заштити дете од излагања непримереним садржајима.

Деца могу наићи на порнографију док су online кликом на искачући прозор који нам нуди наводно преузимање „басплатног“ софтвера на друштвеним мрежама, live streaming-ом или на сајтовима који су намењени за такве садржаје. Новости које су планиране за 2019. годину односе се на приступање сајтовима за одрасле преко пријаве која користи проверу колико корисник има година.

Пре него што приступе сајтовима, корисници ће морати да поседују картицу која ће бити доказ да су старији од 18 година. Овакав систем биће примењен на све порнографске сајтове.

Статистика показује да 53% испитаних дечака верује да је порнографија реална, док је проценат девојчица мањи и износи 39%. Изложеност порнографији деце до 14 година показује да је њих 9 од 10 испитаних било у контакту са порнографским садржајем. Четвртина деце која се сусрела са порнографским садржајем чула је за то од друге деце, док је трећина њих наишла случајно. Већина родитеља који користе родитељки надзор сматра да су филтери јако корисне апликације.

Знаци који указују на то да је дете у контакту са online порнографијом

Повећано интересовање за сексуалне активности.

Необјашњиви трошкови на рачуну којем дете има приступ.

Чим се приближите рачунару, затварају то што тренутно гледају.

На рачунару се појављују неприкладне рекламе у виду искачућих прозора.

Историја интернет претраживача може вам доста помоћи у откривању.

Деца порнографију истражују најчешће из радозналости, јер су од другара чули нешто о томе или као знак побуне у жељи да прекрше нека правила.

Како порнографија утиче на дете?

Неретко се дешава да њихова очекивања о сексуалним односима буду искривљена утицајем порнографије.

Уколико су у питању веома мала деца, утицај се односи и на њихов развој.

Очекивања од девојака обично буду нереална, што девојке води ка томе да се труде да то испуне.

Често се развија осећај анксиозности или депресије.

Како би подигли ниво свести детета о томе шта представља непримерен садржај на интернету, разговарајте са њима о томе када мислите да су довољно одрасли да вас разумеју. У многим школама широм света сексуално образовање је обавезно. Програм образовања у основним школама прилагођен је узрасту и односи се на учење о пубертету, пријатељствима и самопоштовању. У средњим школама програм се односи на здраве односе, порнографију, sexting, узнемиравање и пристанак.

Извор: https://www.internetmatters.org/