Утицај мобилних телефона на децу у развоју

Све више педијатара саветује родитељима да деци ограниче време проведено са технологијом, посебно када је у питању коришћење мобилног телефона и таблета. Последице неконтролисаног коришћења мобилних телефона, лаптопова, таблета као и седење испред рачунара и телевизора јесу озбиљне а понекад и застрашујуће.

1.Убрзани развој мозга

Рани развој мозга је под утицајем разних надражаја у дечијој околини или је повезан са недостатком надражаја.Како се код деци брже развија нервни систем, њихова већа брзина деобе ћелија и дуже време изложености лошим надражајима, појачава ризик за штетне ефекте по здравље. Истраживања су показала да игрице на дигиталним екранима утичу на фронтални кортекс (предњи део коре великог мозга) и повећавају ниво допамина, хемијске супстанце задужене за добро расположење попут кокаина.Показало се да је претерано излагање дигиталним технологијама директно повезано са проблемима поремемећаја и мањка пажње, кашњењем у когнитивном развоју, отежаним учењем, појачаном импулсивношћу.

2.Кашњење у развоју

Коршћење паметних телефона не захтева никакву физичку активност осим рада прстију на тастатури. Покрет, игра шетња активира мишиће и зглобове и подстиче мозак на решавање проблема у кретању и повећава способност учења и логичког повезивања. Деца која нису физички активна у школу крећу са смањеним способностима а то дугорочно утиче на писменост и напредак у образовању.

3.Зрачење                        

Светска здраствена организација је 2011.године класификовала мобилне телефоне и остале уређаје који се могу повезати на бежичну мрежу, као претњу 2Б нивоа (могуће канцерогени) због количине радијације коју одашиљу. Деца су осетљивија на негативне утицаје јер су њихови мозагови и имунолошки систем још увек у развоју.

Приликом разговора мобилним телефоном глава корисника се налази у пољу зрачења антене телефона, па тако долази до индуковања електромагнетског поља у глави.Тање лобање и ушне шкољке мале деце, дозвољавају да зрачење продре дубље у мозак него што је то случај код одраслих. Данашњи тинејџери су прва генерација која одраста користећи свакодневно бежичне уређаје при чему су од малена изложени радиоактивном зрачењу. Како би се смањио утицај ових зрачења, потребно је уређај довољно одаљити од тела приликом коришћења.

4.Дигитална деменција  

На интернету садржаји иду и мењају се јако брзо а дечији мозак који није еволуирао,  упијајући све то, не може да ствара  узрочно-последичне везе између разних чињеница. Такав стимуланс узрокује смањену концетрацију, отежано памћење јер мозак не може да стигне да одвоји битне од небитних информација.