Упозоравамо кориснике Twittera да промене лозинку

Twitter признао да су због програмске грешке неке лозинке чуване у небезбедном формату.

Twitter је изјавио да су због програмске грешке лозинке корисника биле записане у интерни лог пре хеширања (eng. hashing). Грешке су открили људи из Twittera и обрисали лозинке, али се свим корисницима Twittera саветује да промене лозинке.

Како је настао проблем?

Уобичајена пракса многих веб сервиса и портала, па и Twittera, је да се лозинке не чувају у оригиналном облику, већ пролазе кроз хешинг процес којим се маскирају, односно криптују, тако да изгледају као насумични скупови бројева и слова. На тај начин систем може да потврди да су ваши креденцијали (корисничко име и лозинка) тачни када се логујете, али не мора да зна вашу лозинку.

Због софтверске грешке, у Twitterovom случају, лозинке су уписиване у интерни лог пре него што је хешинг процес завршен. Twitter је дакле могао да види лозинке корисника.

Промените лозинке 

Када се будете улоговали на свој Twitter налог изаћи ће вам обавештење о овом пропису и препорука да промените лозинку. Немојте да занемарите ову препреку, већ идите у подешавања налога и одмах промените лозинку.