Светски дан телекомуникација и информационог друштва

"Улагање у информационо комуникациону структуру неопходно је како би се остварили глобални циљеви примене иновативних решења ради друштвеног и економског прогреса и превазилажења дигиталног јаза", саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Поводом обележавања Светског дана телекомуникација и информационог друштва (World Telecommunication and Information Society Day, WTISD), државни секретар је истакла да стратешким опредељењем и успостављањем стабилног правног оквира дигитализације Република Србија оправдава статус једне од најстаријих чланица Међународне уније за телекомуникације (International Telecommunication Union – ITU), али да су потребни додатни напори како би достигла ниво развијених земаља у широкој употреби дигиталних решења, посебно оних који доприносе ефикасности производње и пословања и олакшавању живота грађана, као што је примена роботике и вештачке интелигенције.

Матић је подсетила да је Србија једина земља ван Европске Уније, која ће са Грчком и Бугарском учествовати у формирању заједничког транспортног 5Г коридора за имплементацију различитих технологија, где посебан задатак представља тестирање у области аутономних и повезаних возила.

„Широкопојасни приступ у Србији има 61,9% домаћинстава и 98,6% предузећа, што показује спремност за даљи развој инфраструктуре, али и вољу грађана и привреде да прихвате технолошке трендове. У складу са тим Стратегија развоја мрежа нове генерације до 2023. године, која је усвојена у априлу, промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације (5Г)“, навела је Матић.

„Такође, овом стратегијом дефинисане су мере обезбеђивања инфраструктуре и дата је анализа која показује да улагање у област широкопојасног приступа директно утиче на повећање броја радних места, развој малих и средњих предузећа, конкурентност свих сектора привреде и унапређење квалитета живота грађана“, додала је државни секретар.

Она је истакла да усвојени закони, међу којима су Закон о информационој безбедности и Закон о електронском документу, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању, као и програмске активности које спроводи Министарство надлежно за телекомуникације и информационо друштво, у циљу примене информационих технологија у образовању и развоја иновативног предузетништва, подстичу употребу информационо комуникационих технологија у складу са одрживим циљевима развоја Уједињених нација (Sustainable Development Goals – SDG).

Светски дан телекомуникација и информационог друштва, чија је овогодишња тема „Омогућавање позитивне употребе вештачке интелигенције за све“ („Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All“) обележава се сваке године 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације у Паризу, чији је Србија постала члан само 40 дана након оснивања те организације.