Србија међу земљама Европске Уније

На министарском панелу поводом покретања Дигиталне агенде за Западни Балкан, на Дигиталној скупштини у Софији, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај регионалне сарадње у областима унапређења мреже, дигиталног поверења и безбедности, смањења цене роминга, развоја дигиталне економије, дигиталних вештина и дигиталних услуга, као и улагања у дигиталне иновационе пројекте.

„Дигитализација је постављена као приоритет програма Владе Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем и премијером Ана Брнабићем“, подсетила је Матић, истичући да Србија има одличан правни оквир за успешну дигиталну интеграцију.

Другог дана Дигиталне скупштине, државни секретар Татјана Матић, бугарски министар саобраћаја, информационих технологија и комуникације, Иваило Московски и грчки министар за дигиталну политику, телекомуникације и медије Никос Папас, потписали су у Софији Писмо о намерама о сарадњи у области повезаних и самосталних возила.

На церемонији потписивања Матић је изразила спремност Србије да учествује у пројектима Европске Уније као што је „Прекогранични дигитални пробни коридор за повезане и самосталне мобилне системе“, који омогућава дељење и надградњу знања и искустава.

„Ово је један од првих корака у реализацији Дигиталне агенде за Западни Балкан, за коју је председник Републике Србије Александар Вучић дао пуну подршку на самиту лидера Западног Балкана у мају, такође овде у Софији“, подсетила је Матић.

Она је објаснила да је формирање Балканског коридора заједно с Републиком Грчком и Републиком Бугарском, за Републику Србију као једину државу у том пројекту која није чланица ЕУ, прилика да учествује у веома важном и процесу који ће имати користи за индустрију и друштво, али и за животну средину. „Споразум је и велико признање за наше стручњаке, истраживаче и оператере будући да је у питању технички веома сложен пројекат, али и за државу Србију, јер означава да и ван Европске Уније, путем регионалног повезивања, можемо да остваримо бенефите“, додала је.

Ради истраживања у области повезаних и самосталних возила формирано је више коридора у Европској Унији у којима ће се тестирања вршити на аутопутевима, где посебан задатак у тестирању представља прекогранична вожња аутомобила без возача у аутомобилима који имају дупле команде.