Шта је Minecraft?

Minecraft људи свих узраста широм света. То је виртуелни “sandbox” у коме играчи користе разне алате, како би прикупили средства из околине и користили их да би изградили грађевине и правили друге алате. Играчи могу да креирају оружје и заштиту да би се борили против чудовишта, а могу и да сарађују са другим играчима.

Како деца остварују интеракцију са другим играчима?

Играчи могу остваривати интеракцију са другим играчима на неколико начина. Играчи могу играти ову игрицу offline, сами за себе али, такође, могу се прикључити малим приватним серверима где ће са групом пријатеља играти онлине или великим серверима са хиљадама других играча широм света. Да би се играла ова игрица потребно је корисничко име за идентификацију у игри. Уколико неко жели да ограничи интеракцију са другима важно је да зна  корисничка имена људи са којима жели да игра и обрнуто.

Које су користи играња Minecraft игрице?

Играње игрице самостално подстиче креативност и развија способност деце да решавају проблем. Осим тога, може им помоћи у читању, писању, математици и у основама геометрије. Уколико се игра онлине може подстаћи дете да постане тимски играч и да се лакше изборе са захтевима и изазовима свакодневног живота.

 

Потенцијални проблеми приликом играња Minecraft игрице

Као и са свим другим онлине окружењима, деца која играју ову игу, могу бити изложена непожељним садржајима или опасним људима. Играчи могу да шаљу поруке једни другима или да учествују на јавном чету са другим играчима који су контектовани на истом серверу.

Малтретирања, псовке, непристојност нису ретке појаве у свету online gaming-a , зато што сервери Minecraft-a могу бити вођени од стране било кога, нема гаранције да ће администратор зауставити негативно понашање када се неко пожали.

Да ли могу утицати на то са ким моје дете игра Minecraft?

Ако ваше дете игра на серверу особе коју не познајете тада ви немате контролу над вашим дететом. Неки сервер могу имати стотине или чак хиљаде играча.

Уколико ваше дете жели да игра онлине са својим пријатељима, препоручујемо да игра на серверу вођеном од стране одрасле особе, као што је нпр. нечији родитељ. Требало би и да опција Бела листа (whitelist) буде укључена. Савете како да конфигуришете приватни сервер, искључите цхат или онемогућите опцију играња Minecraft-a са више играча можете наћи на  minecraft.net.

Уколико вам се дете пожали да га неки други играч малтретира, можете се обратити администраторима сервера. Ако не будете задовољни њиховим одговором, помоћ увек можете потражити на броју 19833.