Ризици коришћења бесплатног Wi-Fi интернета

Развојем нових технологија, на јавим местима нам је свима постао доступан бесплатан Wi-Fi. Иако нам је то често веома корисно, морамо бити свесни и бројних ризика овакве конекције.

Савети за безбедно коришћење бесплатног Wi-Fi -а:

1.Искључите Wi-Fi када га не користите

Уколико искључимо бежичне мреже првенствено штедимо батерију телефона, онемогућавамо конекцију на лажну мрежу и спречавамо непожељне рекламе.

2.Користите VPN

Виртуелна  приватна мрежа (VPN) даје нам приватност док смо online, странице које посећујемо могу видети само виртуелну мрежу, а не ону коју заиста користимо. Постоје VPN-ови који су бесплатни, док постоје и они који се наплаћују по приступачним ценама.

3.Не допуштајте уређају да запамти бесплатну мрежу

Већина телефона аутоматски памти hotspot локације на којој сте се конектовали. Лажне мреже праве обично мрежу са истим именом и на тај начин врло лако можете покушати да се пријавите на њих. Ризици пријављивања на лажне мреже су прикупљање ваших личних података, приступ вашем банковном рачуну и свих података вашег уређаја.

4.Обратите пажњу на име мреже

Хакери увек користе слично име оригиналне мреже, разлика је обично у томе што оригинална мрежа тражи неку врсту лозинке док су лажне потпуно бесплатне. За сваки случај увек питајте неког од запослених за оригинално име и лозинку мреже.

5.Антивирус

Увек имајте ажуриран антивирус. Антивируса ће вас упозорити на логовање на лажну мрежу.

6.Изаберите мрежу са двофакторским логовањем

Мрежа која не захтева лозинку често је лажна. Ипак, како бисте били сигурни, бирајте ону која вам пре конектовања шаље SMS поруку. На овај начин мреже штите и себе и вас од хакера који праве дупликате Wi-Fi мрежа.


Извор: Itmagazin.info