Прекомерна употреба интернета

Интернет је одличан алат за помоћ у учењу и образовању и неко време које ће ваше дете провести на интернету ће бити у ту сврху. Заправо, од прошле године ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО у нашим школама уведен је као обавезан предмет за ученике петог и шестог разреда основног образовања. Од пресудног је значаја да помогнете вашој деци да успоставе праву равнотежу између оnline времена за учење и оnline времена за забаву и друштвене мреже.

Како могу да помогнем мом детету да постигне одговарајући баланс?

Бројне студије су показале да дуготрајно седење може да повећа ризике повезане са хроничном болешћу, гојазношћу, проблемима спавања, срчаних болести и изостанком непосредне  социјалне комуникације „очи у очи“. Под дуготрајним седењем подразумева се седење 8 – 12h и више, дневно. Ово се односи и на активности попут вожње, рада на рачунару  и гледања телевизије. Детету интернет пружа многе предности, укључујући боља искуства у учењу, креативност, друштвену интеракцију, забаву и побољшање моторичких вештина. Међутим, те предности губе своју сврху прекомерном употребом.

Ако вам се чини да оnline активност вашег детета има негативан утицај на личну добробит или физичко понашање (или на вашу породицу), онда размотрите предлог о временским ограничењима коришћења интернета.

Неке од промена које могу указати на прекомерну употребу интернета укључују:

•оnline активности које ометају опште здравље и благостање

•опсесија одређеним сајтовима или игрицама

•љутња кад се од детета затражи да одмори и угаси рачунар

•буде узнемирен или раздражљив када је удаљен од рачунара

•смањен интерес за друштвене активности као што је дружење, изласци са пријатељима, бављење спортом

•велики умор

•занемаривање школских обавеза

•наизглед изолован или повучен

•смањена лична хигијена

•негативне промене у  понашању

• главобоља, напрезање очију и поремећај сна

•прескакање оброка


Неке промене у понашању су нормални део одрастања као на пример тинејџерски период, али покушајте да сазнате са чиме се ваше дете бори, јер можда је жртва сајбербулинга (вршњачко насиље путем интернета), има проблема са пријатељима или му је ментално здравље угрожено. У разговору, питајте своје дете о томе колико времена проводи на интернету и објасните зашто је то забрињавајуће и какве су последице.

Покушајте да покажете да сте свесни колико су дигиталне технологије неизоставни део савременог живота и никада немојте да га казните тако што ћете му одузети таблет, мобилни телефон или рачунар. Разговарајте са педагогом и психологом школе, они могу да вам помогну.

Пробајте да га анимирате неким спортским активностима, хобијима, кућним љубимцем, шетњама у природи…

Договорите се да нема интернета док се не ураде домаћи задаци или среди кућа, нема мобилног телефона на столу док траје оброк или увече после 22h. Покушајте да и ви испоштујете ова правила јер деци сте ви модел понашања који најпре усвајају.

Покушавајте све, само никад не одустајте!

На крају, када су последице од прекомерне употребе интернета толико јаке да угрожавају нормално функционисање детета, његов психички и физички развој, обратите се здравственим установама које се баве овим проблемом јер су зависност од интернета и зависност од видео игрица, дијагнозе које се лече.