Прекогранична сарадња за родну равноправност у ИКТ-у

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на панелу ’’Жене у ИТ сектору’’, који је одржан у оквиру пројекта XBIT у Ректорату Универзитета у Новом Саду, да недовољна заступљеност жена данас у ИКТ-у може да узрокује и мање жена у свим иновативним областима у будућности, а тимe и у најплаћенијим и најперспективнијим пословима.

„Како би се превазишао родни јаз у ИКТ сектору, Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи низ програма за подстицање девојчица школског узраста да се определе за ову област у избору факултета и касније професија, али и за оснаживање жена да се укључе у овај сектор кроз програме преквалификација и кроз покретање технолошких стартапова“, истакла је Матић.

Поводом отварања информационо технолошке лабораторије на Факултету техничких наука у Новом Саду, чиме је обележен почетак активности регионалног пројекта XБИТ, државни секретар је рекла да је за Републику Србију од посебног значаја прекогранична сарадња у оквиру тог пројекта, будући да отвара могућност за размену различитих локалних искустава и пракси на пољу иновација, а посебно женског иновативног предузетништва.

Нова лабораторија ће студентима омогућити рад на 3Д штампачима, ВР технологији и сензорима за Интернет свих ствари као и технологији Проширена стварност.

 Пројекат XБИТ финансира Европска Унија а спроводе га Министарство трговине, туризма и телекомуникација, удружење грађана SEE ICT, Факултет техничких наука у Новом Саду, ОСВИТ-задруга и Општина Магаденовац, у оквиру ИПА Cross-border Cooperation програма Хрватска-Србија 2014-2020. Пројекат развија две нове дигиталне заједнице, у Новом Саду и Доњем Михољцу, са циљем унапређења предузетништва кроз коришћење савремених ИТ технологија, као и унапређења положаја и укључивањa што већег броја жена у ИТ сектор.