Потребно даље јачање заштите деце на интернету

На конференцији „Безбедност и одговорност“, Фондације „Тијана Јурић“, у Суботици, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, поздравила је континуиране напоре те Фондације да тема заштите деце, и посебно безбедност деце на интернету добије неопходну пажњу јавности.

Она је подсетила да се Министарство надлежно за телекомуникације бави овим питањем од 2010. године, са учешћем у програму „Safer Internet“ Европске комисије.

„Ризици који су тада били на нивоу инцидента, данас су постали редовне појаве. Осим нападима предатора и непримереним садржајима, деца су изложена и дигиталном насиљу, нарушавању достојанства, изазовима који могу имати трагичне последице, крађи и злоупотреби података, прекомерној употреби интернета која може да развије зависност, и другим облицима физичког, социолошког и психолошког угрожавања“, навела је Матић, истичући да је у односу на усложњавање проблема држава Србија пружила снажан одговор.

„Усвојена је Стратегија развоја информационе безбедности која се посебно бави и питањем безбедности деце на интернету и у току је израда Акционог плана. Такође, у Министарству за телекомуникације основан је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, као централизовани систем за координацију свих надлежних служби, на основу Уредбе за заштиту и безбедност деце приликом употребе информационо комуникационих технологија. У раду Центра укључени су и Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво за високотехнолошки криминал, на случајевима са елементима кривичног дела, као и Министарство просвете, Министарство здравља и Министарство за социјална питања“, рекла је Матић, наводећи податак да је Центар за седам месеци имао преко 3000 позива и електронских пријава, од којих је формирано преко 600 предмета.

„Позиви и пријаве упућени Центру налажу јачање превентивног деловања. Предузете су активности на његовом даљем развоју, основане су едукативне и саветодавне јединице и проширена је дигитална платформа“, истакла је државни секретар.

Она је најавила и мапу пута за јачање заштите деце на интернету, коју Министарство реализује у сарадњи са међународном организацијом „Save the Children“, изразивши очекивање да ће Фондација „Тијана Јурић“ са којом Министарство има Меморандум о заједничким активностима у борби за већу безбедност деце у дигиталном окружењу, бити партнер и на овом пројекту.

Конференцију „Безбедност и одговорност“ која је одржана у хотелу „Патриа“, отворио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а говор је одржао и Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“.