Порука деци и младима да се не упуштају у „игре изазова“

Националном контакт центру за безбедност деце на интернету до сада није упућена ниједна пријава која се тиче наводне игре на друштвеним мрежама, под називом „Изазов 48 сати“.

Према медијским наводима и статусима на интернету ова „игра“ подразумева да се деца такмиче у томе ко ће дуже и успешније да се крије од родитеЉа. Иако о таквим случајевима не постоје званични подаци, државни секретар је упозорила на опрез приликом активности на друштвеним мрежама.

„Свака врста комуникације са непознатим особама и прихватања захтева са непознатих адреса и налога сматра се ризичним понашањем на интернету, и може имати озбиЉне последице. Због тога је важно да се посебна пажња обрати на онлајн активности деце и младих, као и на њихову едукацију о опасностима на интернету. Нарочито им је потребно указати да се не упуштају у такозване „игре изазова“ које су усмерене управо на млађу популацију“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је подсетила да сви грађани могу добити савете или пријавити сваку врсту злоупотребе нових технологија Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, на број телефона 19833, путем портала и друштвених група pametnoibezbedno.gov.rs, или на мејл bit@mtt.gov.rs.