Подстицаји за научно-технолошки потенцијал Србије

Помоћница министра за електронске комуникација и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, одржала је уводни говор на програму „Индустрија 4.0 и технологије будућности“, у оквиру конференције „Недеља иновација - Наука и технологија у сусрет привреди“ у Научно технолошком парку Београд.

Она је овом приликом подсетила да је Србија земља која традиционално има велики научно-технолошки потенцијал.

„Имена Тесле и Пупина уписана су у темеље савремене цивилизације, а данас многи наши млади научници развијају иновативна решења која доприносе подизању квалитета људског живота на глобалном нивоу“, рекла је Рељин, истичући да Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ неколико година бројним пројектима омогућава све већем броју грађана, свих генерација, да се укључе у технолошке токове.

„Подстичемо младе да се прикључе ИКТ сектору кроз програме подршке ИТ заједницама и школске едукације. Затим, захваљујући пројектима ИТ преквалификација за жене ове године добили смо 250 нових програмерки, а из дигитализације не изузимамо ни најстарије суграђане – у току су ИТ обуке за пензионере“, навела је Рељин.

Она је посебно нагласила да даљем напредовању домаћег ИТ сектора доприноси Стратегија развоја ИТ индустрије и недавно усвојени Акциони план, а да је за ширу употребу иновативних технологија кључна примена усвојених закона из ИКТ области - Закон о информационој безбедности и Закон о електронском документу, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању. 

„Србија је спремна за даљи развој инфраструктуре и интеграцију технолошких трендова у привреди и пословању. У складу са тим, Стратегија развоја мрежа нове генерације до 2023. године, која је усвојена у априлу, промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације. Циљ је обезбеђивање широкопојасне инфраструктуре којом би се омогућио приступ интернету великим брзинама, односно окружење неопходно за развој Јединственог дигиталног тржишта, које ће омогућити привредни и економски раст наше земље“, закључила је помоћница минстра.