Почетак програма преквалификације жена у ИКТ

У свечаној сали општине Савски венац додељена су решења кандидаткињама које ће учестовати у једном од девет пројеката преквалификације жена у ИКТ, који су подржани од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Програм спроводи Удружење грађана „Локална самоорганизација“, у сарадњи са општином Савски венац.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, овом приликом је саопштила да су програми преквалификација и доквалификација жена у ИКТ-у, једна од важних мера Стратегије развоја ИТ индустрије за подизање кадрова у том сектору,

 „Ови пројекти, за које је издвојено укупно 14.800.000 динара, такође треба да допринесу и економском оснаживању жена и подстицању родне равноправности у ИКТ сектору, где је код нас, као и у Европи, заступљено свега 20 одсто припадница лепшег пола“, подсетила је Матић, наводећи да ће у првом циклусу ових програма бити обучено 220 ИТ дама, али да је планирано проширење платформе.

Кандидаткиње је поздравила и председница те општине и председница Савета за родну равноправност Града Београда, Ирена Вујовић. 

На пројекат Удружења „Локалне самоорганизације“ пријавило се 345 заинтересованих, од који је одабрано 160 кандидаткиња које ће полагати иницијални тест за обуке. Највећи број кандидаткиња је старости од 37 до 47 година. Програм траје шест месеци и садржи PHP, MySQL, JavaScript, HTML5 и CSS обуке.