Почео Викенд роботике у Петници

Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, свечано је отворила Викенд роботике, у Истраживачкој станици Петница.

Учесницима програма, ученицима основних школа које су биле део овогодишњег ИТ каравана Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Рељин је поручила да знање из области програмирања робота, као и из других научних области које буду стекли у Петници, могу да употребе у свакој професији за коју се определе, као и у свим животним областима.

На отварању су говорили и програмски директор Научно истраживачке станице Петница, Никола Божић, који је ђацима и наставницима одржао презентацију о овом истраживачком центру, као и Ален Пиљак, председник Удружења Едулаб, које је спровело радионице роботике на ИТ каравану.

Викенд роботике обухвата дводневни програм радионица из програмирања робота, Mајнкрафт радионице, упознавање са Петницом и њеним лабораторијама, забавне садржаје, као што су ИТ игре без границе, филмске пројекције, док ће у недељу 22. октобра бити организовано такмичење у програмирању робота – „Мајстори роботике“.

У такмичењу ће учешће узети тимови од по четири ученика из 14 школа, из градова: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Сомбор.

Викендом роботике Министарство трговине, туризма и телекомуникација придружује се Европској недељи програмирања, иницијативи Европске Дигиталне агенде, која се ове године обележава од 7. до 22. октобра. Према броју догађаја Србија је у првих десет земаља са до сада укупно 288 пријављених догађаја.