Пет савета како да останете сигурни и безбедни на друштвеним мрежама

Свесни смо да је интернет моћан алат који нам може помоћи да прикупимо разне информације и повежемо се са другим људима широм света. Иако ове могућности можемо употребити у нашу корист, морамо размислити како би се то могло користити против нас. Друштвени медији као што су Facebook и Instagram, забавни су али могу отворити многе опасности уколико их не користите пажљиво.

Проверите подешавања приватности

Често предвидимо овај веома важан корак када креирамо налоге на друштвеним мрежама. Подразумевано за многе платформе је да ваш налог на друштвеним мрежама буде отворен за јавност. Ово није оно што желите, осим ако желите да цео свет има ваше фотографије и личне информације на дохват руке. Што је мање приватан ваш налог и информације доступније, то је лакше злонамерним људима да вас прате и прогањају. Да бисте избегли ове и озбиљније опасности, направите свој приватни налог тако да само ваши блиски пријатељи и породица имају приступ вашим постовима.

Проверите подешавања приватности и безбедности у оквиру опција које вам нуди Facebook, да бисте били сигурни да је ваш налог заштићен. Такође, исто важи и за Instagram како бисте могли да контролишете ко све може да види ваше слике, посебно уколико објављујете слике из вашег приватног живота.

Познајете све своје on-line пријатеље

Чак иако подесите да ваши налози на друштвеним мрежама буду приватни, неће пуно помоћи уколико прихватате све захтеве за пријатељство и праћење. Није паметно такмичити се ко може да има највише пријатеља на Facebook-у или ко може да дође до одређеног броја пратилаца на Instagram-у. Пре него што прихватите било који захтев за пријатељство тј. праћење, размислите о свим информацијама које сте већ поделили на свом налогу као и колико је ризично да све то делите са потпуним странцем.

Размислите двапут пре него прихватите захтев од особе коју не познајте, јер немају сви добре намере. Можда сте негде срели ту особу на забави или сте ишли заједно у вртић, а можда је никада нисте ни видели у свом животу, али имате три заједничка пријатеља! – да ли то заиста значи да би требало да им дозволите да види све што сте радили?

Не објављујте превише личних информација

Чак и ако су ваши налози на друштвеним мрежама приватни и додајете за пријатеље и пратиоце само оне особе које познајете лично, увек је боље да не одајете превише на интернету. Увек постоји могућност да вам неко хакује налог и на тај начин приступи вашим приватним постовима, информацијама и преписци коју сте водили са другим особама. Избегавајте давање личних података као што су пуно име и презиме, датум рођења, број телефона или кућна адреса. Постављање оваквих информација у оквиру налога носи ризик од краће идентитета и у погрешним рукама могу бити злоупотребљене за хаковање вашег рачуна у банци.

Цензуришите ваше фотографије

Објављивање слике авио карте на аеродрому, разгледнице или специјалног пакета који је управо стигао за вас, може изгледати безопасно. Међутим, имајте у виду да овакве слике показују ваше личне информације које не треба делити са јавношћу. Уредите своју фотографију и користите разне забавне стикере како бисте прекрили одређене делове.

Из очигледних разлога. избегавајте објављивање и слање слика личне карте, платних картица, возачке дозволе и било којих других идентификацијских докумената.

Слање ваше локације

Не дозволите да делите информацију где се налазите и где планирате да будете на друштвеним мрежама. Можда ће вам изгледати привлачно да поделите на који ћете концерт ићи следеће недеље или где ћете се одморити током лета са својим on-line пријатељима и пратиоцима, али никад не знате да ли се међу њима налази лопов или провалник коме бисте заправо рекли када је најбоље да провали у ваш стан, кућу или кола.

Geotagging је одлична алатка. Омогућава вам да обавестите људе о земљи у коју сте отпутовали или о ресторану у коме сте вечерали. Ако инсистирате да одате своју локацију у посту, биће сигурније да то урадите онда када напустите то место. На тај начин још увек можете поделити своју локацију без ризика.

Запамтите, ваша безбедност у стварном свету није вредна било каквих лајкова у виртуалном свету.