Општи савети за унапређење безбедности на друштвеним мрежама

Чувајте ствари за себе 

Не постављајте на друштвеним мрежама ништа што одаје ваше право име, адресу, школу, мобилни телефон или било што помоћу чега би странац могао да вас контактира у реалном животу. Постарајте се да не одајете ни личне податке својих пријатеља.

Не постављајте на интернет ништа што би могло касније да вас осрамоти. Можда тога нисте свесни али ствари које постављате на интернет сада могу вам створити проблем касније, на пример када будете ишли на интервју за упис на факултет или за посао. Тако да уколико нисте спремни да се нешто прикаже целом свету онда то немојте ни слати. Упамтите да кад једном нешто пошаљете више немате контролу над сликом или коментаром.

Уколико имате web камеру или паметни телефон никад не дозволите да вас наговоре да се фотографишете на начин који не бисте волели други да виде. Верујте свом осећају у стомаку када су ове ствари у питању. Још једном, када пошаљете, немате контролу над том сликом и то вам може створити стрес или страх.

Уколико користите заједнички компјутер у школи, у интернет кафеу или библиотеци онда ћете остати улоговани и када искључите претраживач. Због тога немојте да заборавите да се одјавите пре него што завршите са претраживањем. Прочитајте додатне савете о томе како да будете сигурни на мрежи.

Како да заштитите своје твитове 

На Twitter-у можете одабрати опцију да заштитите своје твитове тако да вас људи могу пратити једино уколико им ви прво то одобрите. Можете одабрати ову опцију тако што ћете отићи у опцију „менија за подешавање“ затим на „безбедност и приватност“ и штиклирајте поље „заштити моје твитове“. Сазнајте више о разлици на Twitter-у између јавних и заштићених твитова.

Подешавања за локацију 

Многе друштвене мреже попут Facebook-а и Instagram-а вам пружају могућност да поставите своју локацију или да се пријавите на одговарајуће место сваки пут када твитујете или постављате статус. Ово може да делује забавно вашим пријатељима да знају где се налазите, али такође може да значи да људи које не познајете могу знати где се налазите, нарочито ако постављате статусе са свог мобилног телефона на профил који је јавни. Како бисте искључили ову опцију, идите на „Подешавања“, на опцију „Безбедност и приватност“, затим одштиклирајте то поље. Такође можете да притиснете опцију „Обриши све моје податке о локацији“, како бисте избрисали информације о томе где сте све били пре.

Hashtags

Будите опрезни када користите hashtag јер он може отворити ваш пост тако да он постане видљив на одређеној страници за тај hashtag на било којој друштвеној мрежи или апликацији. То може да изложи ваш пост и ваш налог широј публици него што сте ви то заправо желели.

Непримерено понашање 

Уколико се због некога осећате непријатно или постиђено на интернету онда то реците својим родитељима или некоме ко вам може помоћи. Јер ако то раде вама онда вероватно то могу да раде и некоме другом. Нарочито је важно да се никад, у реалном животу, не упознајете са људима које сретнете на интернету, уколико вам та особа то предлаже, а нарочито не уколико вам та особа предлаже да то урадите у тајности пошто је то знак реалне опасности.

Када уђете у свет друштвених мрежа људи вам могу прићи као пријатељи али упамтите да без обзира на то колико вам говоре о себи, они су и даље странци и можда вам не говоре истину о себи. Било је случајева када су се одрасли претварали да су млади како бисте ћаскали са њима на интернету и покушавају тако да вас увуку у неке непримерене радње. Ово се назива врбовање и то је кривично дело. CEOP (The Child Exploitation and Online Protection Centre) испитује случајеве сексуалног узнемиравања и врбовања (grooming) на интернету. Иако полиција може да добије информације путем меморије вашег компјутера, свакако је од помоћи уколико не обришете био шта што сматрате сумњивим док полиција не одлучи да ли им је то потребно као доказ.

Не улазите у свађе нити постављајте увредљив материјал 

Не улазите у свађе на интернету, јер то може да постане веома озбиљно. Уколико прекршите правила било којег сајта на коме сте, садржај ће вероватно бити обрисан и ваше чланство на том сајту такође може да буде прекинуто. Није дозвољено постављати на интернет било шта што се сматра увредљивим или расистичким или што подстиче на физичко насиље тако да немојте претити никоме. Није вам дозвољено ни да узнемиравате људе нити да подстичете друге да их узнемиравају. Не треба да тражите другима личне податке уколико су млађи од 18 година а и ви ако сте млађи од 18, и ако вам их неко тражи, обавезно их пријавите.

Ширење гласина

Немојте ширити гласине или измишљати ствари о пријатељу са којим сте прекинули пријатељство. Није вам дозвољено да постављате на интернет ништа што представља претњу, насиље или клевету. Клевета је уколико кажете неке неистине о некоме чиме се ствара лоша репутација те особе коју она не заслужује.

Не треба да постављате на интернет слику или видео снимак било кога без његове дозволе. Према томе никад немојте правити налог на неком сајту на интернету у име других људи или постављати лажне информације о њима.