Одржане радионице за родитеље у Чачку и Ужицу у оквиру ИТ Каравана 03

Контакт центар за безбедност деце на интернету је основан при Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Центар функционише као центар за пријаве случајева онлајн угрожавања деце, информативни и саветодавни центар. Може се контактирати бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем интернета, мејлом или преко портала паметноибезбедно.гов.рс и друштвених мрежа.

Едукацију Национални контакт центар спроводи онлајн, на друштвеним мрежама, путем чета, али и кроз презентације које едукатори центра држе у школама. Од јуна 2017. год.  до сада су предавања одржана у 50 основних школа широм Србије. Одржано је укупно 131 презентација којима је присуствовало 4900 ученика и 2000 родитеља.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и у 2018, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији.

ИТ караван 03 траје од 27. фебруара до 30. марта у 11 градова у Србији.

У оквиру кампање спроводе се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Чачку (14. март), Ужицу (16. март), Сечњу (21. март), Зрењанину (28. март), Лесковцу (29. март) и Краљеву (30. март) које заједно са Националним контакт центром организује Национална асоцијација родитеља и наставника Србије

До сада су одржане радионице у Чачку где је присуствовало око 50 родитеља и Ужицу где је било око 40 родитеља. Оно што родитеље интересује је на који начин могу да контролишу коришћење друштвених мрежа, како да препознају опасности и на крају шта би требало да ураде уколико је дете угрожено на било који начин на интернету? Ту су наравно и проблем лажних профила, одавања шифре, као и проблем превише проведеног времена на интернету.

Преносимо Вам део атмосфере са радионица у Чачку и Ужицу.