Насиље на chat-у

Chat је врло популаран, па је стога и привлачан особама које га желе злоупотребити. Злоупотреба најчешће укључује претеће или уцењујуће поруке које једна особа или више њих упућује другој особи. У таквим ситуацијама треба бити опрезан јер насилник може бити заиста опасна особа.

Како се на chatu заштитити од насиља?

Насиље на форуму

Форуми су од свих облика комуникације на интернету, најбоље организовани. На њима се налазе администратор (један или више њих) и модератори задужени за посебне делове форума. Они читају све теме и дискусије па тако пазе да не буде вређања, претњи, објављивања приватних података и кршења права. Ако неко злоупотребљава форум за такве ствари, потребно је кликнути на опцију “Обавести модератора”. Модератор или администратор ће избрисати тај запис, упозорити корисника или му забранити даљи приступ ако се то понови.

Насиље путем блога

Насиље путем блогова односи се најпре на “отимање” туђих блогова (жртвама) па затим на допуњавање личним увредама и/или сексуалним садржајима. Таквим се обликом насиља нарушава углед и угрожава приватност друге особе. Тој врсти насиља посебно су подложна деца, која шаљу фотографије и личне податке с циљем да пронађу пријатеље на интернету. Такву децу насилници злостављају преко њихове личне интернет странице.

Коментари који се дописују у блогове, код жртве узрокују немир и стрес, а зависно од јачине, могу достићи и одређени степен злостављања. Тако се, на пример, догађа да тинејџер објави слику бивше девојке тако да фотомонтажом споји њену главу с телом порно глумице. Неке поруке садрже чак претње смрћу.

Штета учињена насиљем преко интернета може заиста бити велика. Тинејџери каткад заборављају, поготово кад је ријеч о блоговима, да било шта објављено на интернету има нежељену публику, а тиме и нежељене последице, које у екстремним случајевима могу довести и до деструктивних или аутодеструктивних понашања.

Кратки савети за децу

  1. Никад не остављај личне информације на интернету.
  2. Никад никоме не реци своју лозинку, осим својим родитељима.
  3. Ако ти неко пошаље злонамерну или претећу поруку, немој одговорити. Сликај је (screenshot) и сачувај као доказ. О свему обавести старију особу којој верујеш или позови наш центар на 19833.
  4. Никад не отварај e-mail или линкове које ти пошаље неко кога не познајеш или неко за кога знаш да је злостављач.
  5. Не шаљи поруке кад си љут. Пре него што кликнеш “Пошаљи” запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку.
  6. Помози деци коју на тај начин злостављају, тако што нећеш да прикриваш насиље и што ћеш одмах да обавестиш одрасле или позовеш нас на 19833.
  7. На интернету поштуј правила понашања као и у свакодневном животу.