Награде младим роботичарима

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано jе уручила награде победницима такмичења „Мајстори роботике“, у Истраживачкој станици Петница.

Честитајући младим роботичарима, Матић је поручила да искористе стечено знање како би даље развијали своје дигиталне вештине и ишли у корак са својим вршњацима из целог света.

 „Број бодова које сте освојили није толико важан, колико је драгоцено искуство које сте стекли, дружење које сте имали током викенда и упознавање са Петничким садржајима. Дигиталне компетенције које сте развили моћи ћете да употребите у свим научним областима, али и у друштвеним професијама, уметности, као и у свим животним аспектима“, рекла је државни секретар.

Она је подсетила да су основци учешћем у овом програму били део кампање ИТ караван за подстицање дигиталне писмености и безбедности, али и део „Европске недеље програмирања“, која је ове године обележена од 7. до 22. октобра широм света.

Младе роботичаре поздравили су и директор Истраживачке станице Вигор Мајић, представник компаније „Мајкрософт“ Иван Живковић и председник Удружење Едулаб које је припремило и спровело такмичарски програм, Ален Пиљак.

Такмичење „Мајстори роботике“ одржано је у оквиру Викенда роботике у Петници, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, који је трајао од петка, 20. октобра.

Током четири дана програма, за основце су приређене радионице из програмирања робота, Mајнкрафт радионице, упознавање са Петницом, забавни садржаји као што су ИТ игре без границе, филмске пројекције.

Победници такмичења у програмирању робота награђени су ваучерима за учешће на ФИРСТ лего лиги, такмичењу у роботици које има међународни карактер, а сви учесници добили су награде од Министарства трговине, туризма и телекомуникација и компаније „Мајкрософт“.

У „Викенду роботике“ учествовали су ученици основних школа из Новог Пазара, Пирота, Ниша, Зајечара, Краљева, Чачка, Ваљева, Крагујевца, Суботице, Новог Сада, Сомбора, за које су од априла до јуна биле приређене презентације о безбедном коришћењу нових технологија и радионице роботике, у оквиру кампање ИТ караван 02 Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Викендом роботике Министарство трговине, туризма и телекомуникација придружило се Европској недељи програмирања, иницијативи Европске Дигиталне агенде, у оквиру које је Србија ове године по броју догађаја, укупно 302, била на седмом месту међу 50 земаља које су учествовале.