Међународни дан девојака у ИКТ-у

Министарство трговине, туризма и телекомуникација обележава Међународни дан девојака у информационо комуникационим технологијама (Дан девојака у ИКТ-у) у четвртак, 25. априла, у Палати Србија.

Конференцију ће свечано отворити председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић и државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

На конференцији учествује око 300 ученица из 12 основних школа из Србије, којима ће се обратити успешне инжењерке, програмерке, изумитељке и менаџерке из ИКТ сектора, као и инфлуенсерке и гејмерке, али и уметнице које ће са ученицама поделити своја искуства из ИТ света и примену дигиталних технологија у својим занимањима.

Ученицама ће се представити Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства Електротехничког факултета Универзитета у Београду, клавирски састав ЛП дуо, Весна Бенгин, из Биосенс центра Универзитета у Новом Саду, Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда за науку, Aна Гавровска са Електротехничког факултета у Београду, Катарина Ђорђић из Телекома Србија, Јелена Савић Рапунзел, професионална гејмерка, Зоја Кукић, чланица иницијативе „Дигитална Србија“ и суоснивачица Стартита, Ивана Миленковић из удружења „Друг није мета“ и Kaтарина Анђелковић из Фондације „Петља“.

Овом приликом биће уручене награде ученицама за најуспешније видео радове „Девојке у ИКТ-у за бољи свет“.

Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ITU). До сада је преко 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.