Контролиши свој дигитални живот како не би био жртва онлајн превара

Сајбер криминалци увек траже начин како да зараде новац на ваш рачун. Ово су најчешћи начини онлине финансијских превара.

1. Претварају се да су ваш директор

Ови случајеви се однос на преваре када се сајбер криминалци претварају да су ваш директор или када је путем пословног имејла запослени који је овлашћен за плаћања преварен да плати лажну фактуру или изврши неовлашћен пренос новца са пословног рачуна.

Како то функционише?

Метод се заснива на жељи запосленог да брзо изврши задатак када га затражи руководство. Преваранти имају информације о организацији, а електронска пошта изгледа врло убедљива.Који су знакови упозорења?

1.Директан контакт руководства преко нежељеног имјела или позива.

2.Захтев за апсолутном поверљивошћу.

3.Притисак и осећај хитности.

4.Необичан захтев у супротности са унутрашњим процедурама.

5.Претње или неуобичајена ласкања и /или обећања награде.

2. Преваранти се претварају да су ваши клијенти

Претварају се да су добављачи, пружаоци услуга, повериоци. Приступи могу бити путем телефона, писама или факса или имејла. Преваранти траже од банке да промене детаље плаћања за будуће фактуре (нпр. податке о примаоцу банковног рачуна).

3. Они вас зову, шаљу вам поруке или имејлове

Фишинг (путем имејла), смишинг (путем СМС) и вишинг (путем позива) је начешћи вид манипулације појединца како би се дошло до поверљивих информација корисника банкарских услуга.

Банкарски емаил-ови

Фишинг се односи на преварантске е-поруке које преваре примаоца како би одао личне финансијске или безбедносне информације.

Како то функционише?

Ови имејлове могу изгледати идентично типовима преписке које праве банке шаљу, копирају логотип и контекст праве е-поште;

Користи се језик који преноси осећај хитности, на пример иницирају пенале ако не одговорите;

Може вам затражити да преузмете прилог или кликнете на везу;

Сајбер криминалци се ослањају на чињеницу да су људи заузети; на први поглед,  ове е-поште изгледају легитимно. Као резултат тога, прималац је веровато озбиљно схватио оно што је написано у имјелу и одмах поступа по њему.

Позиви банке

Вишинг (комбинација гласовних проука и емаил-а) је превара путем телефона у којој преваранти покушавају да преваре жртву у откривање личних, финансијских или безбедносних информација или преношењу новца на њих.

СМС поруке банке

Смишинг (комбинација СМС и емил-а) је покушај преваранта да добију личне, финансијске или безбедносне информације путем текстуалне поруке. Они делују као поуздан извор, а представлјају банку, издаваоца картица или провајдера.

Како то функционише?

У поруци ће вас обично питати (обично са осећајем хитности) да кликнете на одређени линк или позовете телефонски број како бисте потврдили, ажурирали или поново активирали свој рачун. Повезивање на веб страници доводи до лажног веб сајта и број телефона преваранта, како би изледала као права легитимана компанија. Циљ је да откријете било какве информације које ће помоћи преварантима да вам украду новац.