Колико година је потребно да имате да бисте креирали Snapchat, Instagram i Facebook налог?

Online свет може садржати многе опасности за младе, укључујући и вршњачко насиље на интернету, тако да ово објашњава старосна ограничења која постоје за децу која желе да користе друштвене медије.

Да би заштити децу, главне платформе друштвених медија имају ограничења старосне доби како би заштитили малолетна лица од непримерених и штетних садржаја.

Да бисте користили различите друштвене мреже колико година је потрено да имате?

Скоро све друштвене мреже у својим правилима коришћења, која је потребно приватити како бисте креирали налог, имају старосно ограничење за децу испод 13 година.

Ова старосна граница је диктирана законом Сједињених Америчких Држава, тј Законом о заштити приватности деце на Интернету (COPPA).

Оснивач и извршни директор Facebook-a Mark Zuckerberg обећао је да ће се борити за промену закона COPPA у 2011. години, али ограничења и даље постоје.

Са колико тачно година се можете придружити Facebook-у, Instagram-у, Twitter-у, Snapchat-у, WhatsApp-у и YouTube-у?

Facebook и сајт за размену фотографија Instagram обавезно захтева да корисници имају најмање 13 година пре него што могу да креирају налог, а у неким јурисдикцијама, ова старосна граница може бити већа.

Креирање Facebook налога са лажним информацијама представља крешење услова коришћења Facebook-а, укључујући и налоге регистроване за особе испод 13 година.

Истраживање студије CBBC показује да је 49% деце млађе од 13 година без дозволе пријављено на Facebook.

Twitter, сајт на којем корисници објављују поруке и твитове у 140 знакова, каже да морате имати најмање 13 година за коришћење њихових услуга.

Snapchat, који омогућава људима да објављују видео записе и фотографије у трајању од 10 секунди пре него што нестану, ограничили су свима испод 13 година од коришћења својих услуга. Затим је касније представио ограничену верзију апликације за мање од 13 година - звану SnapKids - која омогућава фотографије и цртеж, али не и слање порука.

Минимална старост за апликацију за размену порука за мобилне телефоне WhatsApp је 16 година.

YouTube захтева да власници налога буду старији од 18 година, а такође ограничава и велики део свог садржаја на више од 18 година, али ће омогућити и 13-годишњака да се региструје са дозволом родитеља.