Kako prepoznati lažne vesti na internetu

Иако деца одрастају уз интернет, истраживања показују да нису много вештији од одраслих у препознавању лажних садржаја и објава.

Да ли деца умеју да провере аутентичност објављене слике на друштвеној мрежи?

Да ли проверавају  информације пре него што их поделе на својим налозима или употребе за школу?

Истраживања показују да су већином одговори на оваква и слична питања негативни. Протеклу годину обележило је ширење сатиричних и измишљених текстова који изгледају као редовне и стварне вести. Медијска писменост најбољи је начин како можемо да се изборимо и не падамо под утицај ширења дезинформација.

Како деци указати на младима на опрез при праћењу садржаја? Које алате препоручити за проверу аутентичности садржаја и истинитости информација? Како да деца препознају лажне вести пре него што их објаве на својима профилима?

Лажне вести врло често долазе са необичних URL адреса уз акценат великим словима и речи у наслову „скандалозно“, „шокантно“ или „невероватно“. Бесплатни алати за проверу тачности информација подразумевају проверу власника сајта, да ли се информације налазе на листи доказано лажних вести и да ли слика заиста приказује оно што пише да приказује.

Поступак провере тачности информација некада може бити доста дуготрајан процес, али је свакако препоручљив. Важно је деци нагласити да не мора свака информација да се проверава детаљно већ само она коју планирају да коментаришу, негодују, подржавају или деле на својим налозима.


Извор: media.ba