Како поставити Google Alerts (и зашто је то добра идеја)

Google Alerts је један од најсвестранијих оnline алата. Омогућава вам да видите текстове за које можда не знате. Текстови који укључују вас, ваше дете или ваш бренд (а можда и ваше конкурентe). Желите ли знати да ли се друге странице повезују са вама, цитирају вас, подржавају или се жале на вас. Желите да знате на чему је ваша конкуренција и чему се надају. Унесите Google Alerts, бесплатну оnline алатку која вам омогућава праћење кључних речи, имена и фраза, тако да никада не пропустите још један важан текст, конверзацију...

Како могу да користим Google Alerts? 

Као што је раније поменуто, можете користити Google Alerts да видите табове о томе ко вас помиње, ваш производ, услуге или веб локацију. . Ако у поље претраге укуцате име и презиме вашег детета, овај аларм ће се огласити сваки пут када неко помене име вашег детета на интернету било у добром или лошем контексту. На тај начин имате контролу и увид уколико је ваше дете мета cyberbulling-a.

 Можете га користити и као врсту писања. Ако подесите упозорења за одређене кључне речи везане за ваше интересовање, видећете резултате од других и може добити осећај за оно о чему се говори. Можете се надовезати на те идеје или можда видети шта недостаје и попуните тај јаз са својим чланком.

Како да поставим Google Alerts

Постављање Google Alerts-a је једноставан процес - чак не морате имати Gmail налог да користите Google Alerts.

1. Идите на http://www.google.com/alerts/  где ћете видети ову страницу:2. Пријавите се ако имате Gmail налог. Ако немате Gmail налог, можете започети попуњавање формулара Google Alerts.

3. Унесите услове претраге који желите да Google Alerts прати. То можете измијенити касније ако утврдите да имате превише или премало појмова.  Можда желите да укључите и кључне фразе повезане са вашим брендом или блогом.

4. Изаберите тип резултата који желите да Google Alerts пронађе и подели са вама. Можете да изаберете следеће:
- Вести
- Блогови
- Видео
- Дискусије
- Књиге
- Све (тако да можете пратити све)

5. Изаберите колико често желите да примате Google Alerts. Jедном дневно, недељно,месечно…

6. Изаберите колико желите резултата. Можете добити "само најбоље резултате" или "све" у зависности од ваших потреба.

7. Изаберите где желите да се Google Alerts испоручује. Ако имате Gmail налог, можете их примити путем gmaila. Ако желите, можете их примити путем неког другог е-mail налога.

8. Кликните на дугме Create Alert и завршите.

То је то. Лако и бесплатно.