Како бити безбедан на “browserima“

Сви ми који користимо интернет имамо могућност избора који претраживач ћемо користити. Пре него што напарвимо избор неопходно је да се што више информишемо о њима.

Интернет претраживач је програм који нам омогућава тражење информација. Интернет претраживачи су програми који скупљају све документе wеб страница и сортирају и обрађују исте у својим базама података. На web страницама ових претраживача можемо погледати све скупљене информације у бази података. Помоћу претраживача поред претраге можемо гледати видео записе online, играти игрице и сл.

Постоји више интенет претраживача, то су:

Претраживачи имају могућност да прате претраге корисника. Личне иформације могу бити откривене путем претраживања помоћу ставки које се траже, помоћу времена претраге као и много тога другог. Претраживачи тврде да је потребно задржати такве информације у циљу пружања што боље услуге, безбедносних притисака као и заштите од превара. Претраживачи узимају све своје кориснике и сваком од њих додељују одређени идентификациони број. Контролом базе података често се води евиденција о томе где је корисник одлазио на интернету.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox подржава апликације које се додатно инсталирају да би било сигурнији и да би знали који су сајтови имају вирусе, а који нису.

Mozila је тзв. претраживач од поверење. Милиони корисника оценили су га као безбедан и на тај начин препоручили другим корисницима. Корисници имају могућност да лошом оценом обележе заражене сајтове и на тај начин упозоре друге да их не посећују.

Google Chrome

Саветује се да који год претраживач изаберете обратите пажњу на своју безбедност.

Google Chrome рецимо има сигурносне мере које помажу у вашој заштити док претражујете web. За прилагођавање тих подешавања следите ове кораке: