ИТ обуке за жене

Почеле су обуке из програмирања за жене које спроводе удружење „Запослење ОРГ“ у Београду и Новосадска женска иницијатива у Новом Саду, у оквиру програма подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Након завршене припремне наставе и финалног тестирања, формиране су групе од 20 полазница у Београду и 30 полазница у Новом Саду које похађају програм за преквалификацију у ИТ сектор, односно обуке из програмирања.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић подсетила је да су ови пројекти међу девет одобрених на Јавном конкурсу за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

„Програми преквалификација покренути су у складу са Стратегијом развоја ИТ индустрије са циљем подршке развоја тог сектора, где је као велики проблем препознат недостатак кадрова. Са друге стране, програми имају за циљ економско и друштвено оснаживање жена и њихову већу заступљеност у сектору који нуди бројне могућности за брзи професионални напредак“, истакла је Матић.

Она је напоменула да је за одобрене пројекте који су почели да се реализују забележено велико интересовање жена и да је за следећу годину предвиђен нови циклус програма преквалификација који ће укључити већи број полазница.

Обуке су недавно започете и у Новом Пазару, где је Удружење грађана „Светионик“ проширило број полазница у односу на планирани, а претходно и у Београду, на општини Савски венац, у оквиру пројекта Удружења грађана „Локална самоорганизација“.

Програме су покренули и  Јуниор Чембер Интернешнал из Зрењанина и Центар за предузетништво из Крагујевца, а на конкурсу Министарства одобрени су још пројекти Војвођанског ИКТ кластера из Новог Сада, Центра за активизам из Врања, и Удружења СЕЕ ИЦТ из Београда.