Google кажњен са 1,49 милијарди евра због блокирања конкуренције

Регулаторно тело Европске уније задужено за анти-монополско понашање казнило је Google због кршења правила пословања.

Регулатори Европске уније су донели одлуку да се Google казни са 1,49 милијарди евра због блокирања огласа конкуренције у претрагама. Ова пресуда је трећа казна за компанију у последње две године.

Казна је одређена у висини од 1,29% прихода компаније у 2018. години. Google је обећао да ће на територији Европске уније променити начин пословања како би поштовао законе.

Прошле године је ЕУ казнила Google са 4,34 милијарде евра због злоупотребе Андроид оперативног система и монополских тактика. Трећа казна је од “само” 2,42 милијарде евра из 2017. године када је закључено да је Google манипулисао резултатима претраге online продавница.

Google има доминантан положај и то нико не може да оспори. Чак и са јаком конкуренцијом као што је Apple, Google је и даље најмоћнија компанија када су у питању мобилни уређаји, приходи од огласа и скоро све остало. Nајзначајнија замерка Google-у је то што је гуши конкуренцију, што се на крају окреће против потрошача. А то је стварно велики проблем у Европској унији. То је такође један од разлога зашто је Microsoft био кажњен у прошлости.

Да је компанија само имала циљ да заради од продаје Androida за произвођаче уређаја и од пласмана огласа преко интернета, било би тешко добити случај против њих. Али, Google користи своју моћну позицију како би повећао свој профит и присиљава конкуренцију да прихвати његове услове. То је суштина онога што Европска комисија замера Google-у.

 Извор: politico.eu