Додељени уговори за преквалификације жена у ИКТ

На Јавном конкурсу за доделу средстава за преквалификације и доквалификације жена у области ИКТ, одобрено је девет пројеката, за које је издвојено укупно 14.800.000 динара.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом доделе уговора невладиним организацијама за ИКТ обуке, истакла је да је да је програм инициран како би се дао допринос дигитализацији која је у програму нове Владе Србије, препозната као стуб савременог развоја друштва и економије.

„Сматрамо да је услов убрзаног процеса дигитализација, развој људских капацитета, подизање дигиталних компетенција и дигитално описмењавање“, нагласила је Матић, додавши да је програм такође покренут како би се подстакла родна равноправност у овом сектору, што је један од приоритета Министарства трговине, туризма и телекомуникација и министра и потпредседника Владе Расима Љајића.

„Поред упоришта који овај програм има и у Стратегији развоја ИТ индустрије и другим документима Министарства и Владе Србије за развој ове привредне гране, ИКТ обуке жена су покренуте и са циљем да дамо допринос друштвеном и економском оснаживању жена. Тако ћемо настојати да свим полазницама којих ће бити укупно 220, обезбедимо могућност запослења у ИТ сектору након завршених обука. Ту ће важну улогу имати удружења чији су програми одобрени на овом конкурсу, који данашњим потписивањем уговора гарантују за квалитет одабира кандидаткиња, односно за квалитет самих обука и сертификата“, рекла је Матић, најавивши да ће у односу на резултате ових пројеката за следећу годину бити припремљен још свеобухватнији програм преквалификације жена у ИКТ.

На Јавни конкурс за доделу средстава програма у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ, пристигло је 26 предлога програма од којих су изабрани пројекти следећих организација: Центар за предузетништво, Крагујевац; Војвођански ИКТ кластер, Нови Сад; Удружење грађана Запослење ОРГ, Београд; Центар за активизам, Врање; Јуниор Чембер Интернешнал, Зрењанин; Новосадска женска иницијатива, Нови Сад; Удружење грађана Локална самоорганизација, Београд; Удружење Светионик, Нови Пазар; Удружење СЕЕ ИЦТ, Београд.