Дигитализација средство економског и демократског развоја

"Дигитализација је инструмент брзог економског развоја али и средство веће демократизације друштва и унапређења људских права", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић на отварању Регионалне конференције о трендовима у телекомуникацијама и медијима „Дигитал 2017“.

Она је нагласила да је важна прекретница у развоју информационог друштва и телекомуникационог сектора на домаћој сцени, препозната и дефинисањем два стратешки кључна опредељења Владе Србије, а то су дигитализација и образовање.

„Образовање је већ заузело своје место на путу дигиталне трансформације увођењем информатике и рачунарства у обавезни наставни програм од ове школске године, за које Министарство телекомуникација обезбеђује инфраструктурну подршку, за школе, али и за установе науке и културе“, рекла је Матић.

Она је истакла да је за развој целокупног телекомуникационог и ИТ сектора, а тиме и других области привреде и пословања, поред подизања инфраструктуре, подједнако важно и унапређење правног оквира.

„Од посебног значаја не само за привреду већ и за све грађане Србије биће усвајања нових законских аката која се очекују до краја године - закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, и новог закона о електронским комуникацијама“, најавила је.

Државни секретар је подсетила да тржиште телекомуникација у Србији и даље бележи раст прихода, док је у већини европских земаља приметан силазни тренд.

„Укупан приход остварен на телекомуникационом тржишту Србије у 2016. години износио је око 189,4 милијарди динара, што представља раст од један посто у односу на претходну годину“, навела је, додајући да је највећи приход остварен, као и претходних година, од пружања услуге мобилне телефоније која учествује са 59 посто у укупним приходима од телекомуникација“, саопштила је државни секретар, додајући да је Србија на добром путу дигиталне трансформације, на шта указују и подаци да је на листи Међународне уније телекомуникација према индексу развоја ИКТ-а на 51. месту, од укупно 175 земаља, а према индексу инфраструктурне спремности 75. међу 139 држава на листи Светског економског форума.

 На свечаном отварању конференције „Дигитал 2017“, у хотелу „Метропол Палас“ у Београду, коју четврту годину заредом организује „Колор Медија Комјуникејшнс“, говорили су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић и амбасадорка Индије Нариндер Чохан.