Чет, блог, форум

Шта је то….

…ЧЕТ?

Међу децом и младима веома популаран начин комуникације на интернету јесу чет собе. Корисници на том месту могу међусобно разговарати, упознавати се, расправљати о одређеној теми али се могу и издвојити и комуницирати приватним порукама које су видљиве само њима. Изласком из разговора, поруке које су корисници разменили се бришу. Оно што је крактеристика цхат соба јесте анонимност јер корисници могу користити надимке па је за педофиле погодан начин да дођу до информација ако се дописују са неким дететом. С тим у вези, никад не износите личне информације и детаље о себи када чатујете са непознатим особама.

…ФОРУМ?

Форум јесу странице за дискусију на интернету где корисници могу исказати своје мишљење о некој теми и затражити савет и мишљење других. Теме форума могу бити разноврсне од политике, спорта, здравља па до козметике, фризера или рођендаоница.Тако је могуће сазнати где можеш купити одређени препарат или која је добра играоница у граду. Форуми су данас јако популарни јер окупљају кориснике различитих година и интересовања а његови записи су трајни. И на форумима се користе надимци па треба водити рачуна да се не одаје превише информација које педофили могу искористити.

…БЛОГ?

Блог представља интернет страницу на којој аутор може да објави све оно што жели да подели са другима и то у виду текста, фотографија, видео клипа, линка.. Често се назива онлине дневник. Аутор блога може коментарисати актуелне теме, постављати своје идеје, мисли, закључке или објављивати своје уметничке радове (песме, приче, есеје…). Блог је врло популаран јер пружа могућност изказивања револта, подршке, креативности и свега онога што желимо да кажемо другим људима. Читаоци блога могу остављати своје јавне коментаре појединих чланака и зато се за блог каже да је интерактиван. Међутим,  анонимност коју читаоци користе иза својих надимака могу и злоупотребити па вређати, претити и писати неистине. Многи спортисти, глумци, политичари, певачи…имају свој блог.